A vártnál jóval nagyobb mértékben lassulhat az idei év utolsó negyedévében a globális olajpiaci kereslet, a csökkenő érdeklődés pedig a jövő évi trendekre is rányomja majd a bélyegét – jelentette be a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil, 
olaj,
Alacsonyabb keresletet hozhat az olajpiac számára a jövő év.
Fotó: Shutterstock

 

Lassuló világgazdaság, csökkenő olajár

A szervezet az év utolsó három hónapjától a vártnál 400 ezer hordóval alacsonyabb napi keresletnövekedésre számít, aminek hátterében elsődlegesen a globálisan lassuló világgazdasági trendeket azonosították be

Az IEA jelentésében kiemelték: az Egyesült Államok, Brazília és Guyana kitermelésnövelése sikeresen ellensúlyozza az OPEC+ kartell kitermeléscsökkentési törekvéseit, hozzájárulva ezzel a fekete arany világpiaci árának stabilizálódásához. A benchmark Brent olajfajta ára nemrég öthavi mélypontra, 73 dollárig süllyedt.

A Brent árfolyama 2023-tól
Öthavi mélyponton járt nemrég a Brent olaj ára

A nemzetközi olajár csökkenése kifejezetten fájdalmas az OPEC+ országainak: a kartell tagjai ugyanis november 30-án megállapodtak egy újabb kitermeléscsökkentési lépcsőről, ezzel azonban várakozásaikkal ellentétesen nem tudtak megálljt parancsolni az olajár süllyedésének, csupán saját piaci részesedésüket sikerült a szervezet megalapítása óta mért legalacsonyabb szintre csökkenteniük.

Az OPEC+ alacsonyabb termelési üteme ezenfelül rekordszintű keresletet biztosít az amerikai exportnak, amivel párhuzamosan saját szövetségeseit, például Szaúd-Arábiát taszítja egyre lejjebb a legnagyobb exportőrök rangsorában. Az amerikai kitermelés szeptemberben elérte a napi 20 millió hordót is.

További kitermeléscsökkentésről döntött az OPEC+, önkéntesek koalícióját hoznák létre

Kiszivárgott hírek szerint újabb napi egymillió hordós kitermeléscsökkentésről döntött a kartell, a szaúdiak és az oroszok koalícióra léphetnek.

A globális olajkereslet napi 2,3 millió hordóval 101,7 millió hordóra nőhet az idén az IEA becslései szerint, a jövő évre vetített növekedés azonban jó esetben ennek a felét, 1,1 millió hordót érhet majd csak el, elsősorban az elektromos autózás széles körű elterjedése miatt. A jelentés kiemeli: ez a visszaesés nagyban hozzájárulhatna a nemrég az Egyesült Arab Emírségekben elfogadott klímacélok eléréséhez is.

A jövőre várt napi 1,1 millió hordós növekedés ugyanakkor a szervezet korábbi becsléseihez képest növekedést jelent: az IEA eddig ugyanis 130 ezer hordóval alacsonyabb előrejelzést adott a jövő évi trendekre vonatkozóan, de az olajárak csökkenése és a vártnál jobb amerikai gazdasági kilátások nyomán felfelé korrigálta a számokat.