Október óta először ezt a hetet zárhatják az olajárak a pozitív tartományban, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az előzőnél valamelyest erősebb keresletet jelzett jövő évre, amellett pedig a gyengébb dollár is támogatja az áremelkedést.

olaj
Jövőre is nyomott maradhat a nyersolaj ára. Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az északi-tengeri Brent irányadó határidős jegyzése kora délután hordónként 76,31 dolláron, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) határidős ára 71,24 dolláron állt.

Mindkét referenciaindex szerény heti emelkedést érhet el azt követően, hogy a hét közepén az amerikai jegybank bejelentette, hogy jövőre lazíthat monetáris szigorán, amire a zöldhasú csütörtökön négyhavi mélypontjára esett. Igaz, pénteken előző napi gyengüléséből sokat ledolgozott a dollár. A gyengébb dollár olcsóbbá teszi a dollárban jegyzett kőolajat az Egyesült Államon kívüli vásárlók számára.

A világ olajfogyasztása a növekvő amerikai kereslet és az alacsonyabb olajárak miatt jövőre napi 1,1 millió hordóval (bpd) emelkedik

– közölte az IEA friss havi jelentésében, 130 ezer bpd-vel emelve előző prognózisán.

Az IEA becslése azonban még így is eltörpül a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) 2,25 millió bpd-s bővülést jelző várakozásához mérten.

„Az OPEC-et és a szervezeten kívüli nagy exportőröket tömörítő OPEC+ november végén bejelentett napi 2,2 millió hordós termeléscsökkentése valószínűleg egyensúlyban tartja az olajpiacot 2024 elején a gyengülő kereslet ellenére is, ami eloszlatja a jelenlegi, túlkínálattal kapcsolatos aggodalmakat” – kommentálta a Commerzbank az olajpiaci helyzetet.

A legnagyobb európai gazdaságból, Németországból és a világ legnagyobb olajimportőréből, Kínából származó gyenge gazdasági adatok azonban továbbra is rányomhatják a bélyegüket az árak alakulására.

Az S&P Global által összeállított német beszerzésimenedzser-index (PMI) decemberben zsinórban a hatodik egymást követő hónapban csökkent, 46,7-re esve a novemberi 47,8-es értékről, messze alulmúlva az elemzők 48,2-es becslését is.

A Brent árfolyama 3 hó
 

A kínai statisztikai hivatal által pénteken közzétett adatok pedig azt mutatják, hogy a távol-keleti országban 2023 eleje óta nem finomítottak olyan kevés nyersolajat, mint novemberben, mivel a magántulajdonú finomítókra nehezedő árrésnyomás miatt csökkentették a termelésüket, miközben az üzemanyag-kereslet visszaesését is megsínylették.