A Xavier Niel francia multimilliárdos üzletember tulajdonában lévő Iliad hétfőn ajánlatot tett a Vodafone Italiának olaszországi érdekeltségeik egyesítésére, amivel tovább gyorsíthatnák terjeszkedésüket az harmadik legnagyobb forgalmú mobilpiacán. 

A Vodafone store is pictured in central London on July 22, 2016. British telecoms giant Vodafone reported better than expected group service revenues for its mobile phone businesses today in the first quarter despite continued weak performance in the UK. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
A Vodafone részvényesei kellemes helyzetben vannak.
Fotó: Justin Tallis / AFP

A Vodafone már régóta tervezi gyengébben muzsikáló egységeinek leválasztását és eladását, de olasz vezérigazgatója, a január óra regnáló Margherita Della Valle sem zárkózik el attól, hogy fúzióval növelje leányainak nyereségtermelő képességét. Mint azt a Világgazdaság megírta, az olasz filiálé tekintetében mindkét variáció terítéken szerepel, és még most sem dőlt el, hogy melyik variáns nyeri meg a részvényesek tetszését. 

Olaszországban ma még a Vodafone a nagyobb, de kettőjük közül az Iliad fejlődik a dinamikusabban, úgyhogy ez jó párosításnak tűnhet az elemzők szerint. Olyannyira, hogy a Vodafone árfolyama közel 7 százalékkal emelkedett az ajánlat hírére. A befektetőknek volt idejük elmélkedni, mivel a Reuters az első információkat már pénteken megszellőztette a piacon. 

Kényelmes helyzetben a részvényesek?

Most a részvényesek kedvező pozícióban vannak, ugyanis hátradőlve figyelhetik, hogy az Iliad vagy a Vodafone Italiát akár szőröstül-bőröstül is bekebelezni képes Swisscom-leány, a Fastweb adja-e a jobb ajánlatot. Az olasz piacon jelenleg is nagyban folyik a konszolidáció a távközlési szektorban, ahol 

a szűk árrések miatt a befektetők által elvárt megtérülési mutatókhoz való igazodás is nehézségekbe ütközik. 

A fogyasztók persze haszonélvezői a helyzetnek, ők alacsonyabb, versenyáron juthatnak hozzá a szolgáltatáshoz az egymással késhegyre menő harcot vívó telekommunikációs vállalatok árharcának köszönhetően.

A Vodafone közölte, hogy tudomásul vette és tanulmányozza az Iliad ajánlatát, amely a fúzió révén egy 14,9 milliárd eurós vállalati értékű telekom céget hozna létre. 

Az Iliad részéről mind az igazgatótanács, mind a tulajdonos, Xavier Niel is feltétlen támogatását adta az ügylethez, úgyhogy a labda most Londonban, a Vodafone csoport asztalán pattog. 

Az Iliad nem mohó, egyenlő felek fúziójaként értelmezi az ügyletet, 

így 50 százalékos részvénycsomagot hagyna a brit Vodafone-nál 6,5 milliárd euró készpénz társaságában. Emellett az Iliad további kétmilliárd eurót tenne be a közös cégbe, hogy a küszöbönálló, a versenyben elkerülhetetlen műszaki fejlesztéseket garantáltan végre tudják hajtani, legyen rájuk fedezet. 

Xavier Niellel nem lehet packázni?

A fúziót brit részről egy 500 millió euróval és ugyanekkora kölcsönnel támogat(hat)nák a terv szerint, továbbá a Iliad opciót szerezne arra, hogy évről évre 10-10 százalékkal növelhesse a befolyását a Vodafone Italiában. Persze azt sem ingyen, de előre rögzített áron.

A francia vállalat tavaly 11,25 milliárd eurót ajánlott a Vodafone Italia teljes megvételére de akkor kikosarazták. Xaviel Niellel nem lehet így bánni, az üzletember „válaszcsapásként” 2,5 százalékos részesedést szerzett a brit Vodafone-ban, jelezve, hogy nem szereti, ha kibabrálnak vele, inkább belülről próbálja befolyásolni a folyamatokat. 

 

Így is lett, a két cég tárgyalt egymással azóta is, ennek a gyümölcseként született meg a hétfőn napvilágot látott Iliad-ajánlat. A Reuters egyik forrása szerint a purparlé még nem ért véget, az még vita tárgyát képezi, hogy ki nevezhesse ki a vezérigazgatót. Amúgy ez nyilván az Iliad joga lenne, amennyiben valóban a cég teljes átvételére készülnek.

Kérdés, hogy a versenyhatóságok tetszését mennyire nyeri meg a fúzió. Szakértők ebből a szempontból jóval egyszerűbbnek tartják, ha a Vodafone Italia az üvegszálas hálózattal rendelkező és hálózatmegosztási megállapodásokon keresztül mobilszolgáltatást nyújtó svájci hátterű Fastwebbel bútorozna össze.

Ugyanakkor az elérhető költségmegtakarítások és a hatékonyságnövelés szempontjából az Iliaddal kötendő üzlet jobb pénzügyi mutatókkal kecsegtet, a Citi elemzői például nyíltan letették a garast a francia kapcsolat megteremtése mellett.

Átalakul az olasz mobilpiac?

Az Iliad hat éve van jelen az olasz piacon, számításaik szerint a közösködéssel a jövő márciusban véget érő üzleti évben 1,6 milliárd eurós üzemi nyereséget tudnának együtt megtermelni, ennek alapján a vállalati érték a profit 7,8-szeresének felel meg, szemben az első, tapogatózó ajánlat idején kalkulált 7,1-es szorzóval.

Az olasz szabályozó hatóság, az AGCOM legfrissebb adatai szerint a Telecom Italia (TIM) 28 százalékos részesedésével vezet a mobilpiacon, őt a Vodafone követi 27,4 százalékkal, majd a Hutchisonhoz tartozó Wind Tre következik a sorban 23,8 százalékkal, valamint a feltörekvő Iliad 9,4 százalékkal. 

A széles sávú piacon a TIM részesedése közel 40 százalékos, a Vodafone-nak 16,7, a Fastwebnek pedig 14,1 százaléka van.