A Vodafone-csoport szolgáltatási bevételei ismét bővülni tudtak, köszönhetően elsősorban annak, hogy a német leányvállalatuk megtalálta a növekedési pályához visszavezető utat. Legnagyobb piacukon 1,1 százalékos plusszal, 5,72 milliárd eurós szolgáltatási bevételt értek el, a többi ország és régió valahol ennek a felénél tanyázik. 

A Vodafone store is pictured in central London on July 22, 2016. British telecoms giant Vodafone reported better than expected group service revenues for its mobile phone businesses today in the first quarter despite continued weak performance in the UK. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
A Vodafone brit leánya 3,8 milliárd eurós féléves bevételével a csoport összforgalmának 15 százalékát adja.
Fotó: Justin Tallis / AFP

A magyarországi érdekeltségeitől megszabadult távközlési óriás a szeptemberrel véget ért üzleti fél évben 4,2 százalékkal, 18,62 milliárd euróra gyarapította a szolgáltatások értékesítéséből származó bevételét, ebben az európai érdekeltségek jó teljesítménye mellett az afrikai leány, a Vodacom is nagyban hozzájárult. 

A profitterv teljesül, de vannak még tennivalók

A dinamika erősödik, a fél év első részében 3,7, másodikéban már 4,7 százalékos pluszt regisztrálhattak éves összevetésben. A teljes forgalom viszont 4,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól és 21,94 milliárd euró lett. (Ez az adat már nem tartalmazza a magyar Vodafone bevételeit sem.) 

A csoport üzleti teljesítményét legjobban jellemző kiigazított üzemieredmény-soron 0,3 százalékos mérséklődést, és 6,38 milliárd eurós összeget tüntettek fel a kedd reggel publikált gyorsjelentésben. Indoklásuk szerint az adat pozitív lett volna, növekedésének viszont korlátot szabott az energiaköltségek vártnál alacsonyabb tempójú visszahúzódása. 

Maga az üzemi eredmény 44 százalékkal, 1,65 milliárd euróra csökkent ez a magyarországi, a ghánai leány eladásával és a Vantege Tower hálózatüzemeltetőnek a kiesésével – azaz bázishatással – magyarázható.

A Vodafone csoport a számok alapján teljesíthetőnek tartja, egyszersmind megerősítette a jövő márciussal záruló üzleti évére vonatkozó 13,3 milliárd eurós kiigazított üzemi nyereségcél elérését.

A befektetői bizalom nem tükröződik a Vodafone árfolyamán

Margherita Della Valle vezérigazgató kommentárjában hangsúlyozta, hogy a csoport szerkezeti átalakítása, egyszerűsítése és racionális okokra visszavezethető karcsúsításának első gyümölcsei már kezdenek beérni. Ám hozzátette, hogy még hosszú út áll előttük megfogalmazott üzleti céljaik eléréséhez. 

Ehhez persze nem árt, ha maguk mögött tudják a befektetők támogatását, de az árfolyam utóbbi 12 hónapban látott 26 százalékos zuhanása egyelőre nem erről tanúskodik. A bizalom visszatérése a gyorsjelentést követő 1,3 százalékos árfolyamerősödés után sem vehető készpénznek, ahhoz ennél jóval több kell. 

A Vodafone árfolyama 1 év
 

A reformok következő állomása a múlt hónapban meghirdetett spanyolországi leányvállalat eladása lesz, illetve sokat várnak szinergia fronton a hongkongi Hutchinson tulajdonában lévő brit, 3 márkanéven futó távközlési szolgáltatóval júniusban nyélbe ütött fúziós ügylettől.

Olaszország mint neuralgikus pont

A spanyol és az olasz bevételekre az ottani erős verseny rányomta a bélyegét, ezeknél lemorzsolódás tapasztalható, de a spanyolokkal a jövően már nem kell foglalkozniuk, az olaszoknál pedig fel kell kötniük a gatyát, ha a feltörekvő konkurensekkel szemben meg akarják őrizni versenyképességüket. 

A pedestrian passes a Vodafone store in west London on May 15, 2022. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Olaszországban a riválisok előretörése, a verseny élénkülésére válaszra készteti a Vodafone-t.
 Fotó:  Daniel Leal / AFP

A francia Iliad például egyetlen negyedév alatt 382 ezerrel növelte itáliai előfizetői táborát, ilyen ütemű bővülést három éves jelenlétük alatt nem tapasztaltak. A Reuters információi szerint az olaszországi Vodafone-nál is a legegyszerűbb utat választhatják, vagyis az üzemi megújulás helyett inkább fúzióra lépnének valamelyik, a piacon már jelenlévő társasággal, de 

a kivonulás is szerepel a vezetés opciói között. 

Partnerként vagy vevőként kézenfekvő választás lenne az Iliad, amely tavaly már tett egy 11 milliárd eurós ajánlatot Vodafone olasz eszközeire. Kérdés, az ajánlatot felfrissítik-e, amikor a franciák a britek nélkül is megállják a helyüket Olaszországban. Mindenesetre Thomas Reynaud, az Iliad vezérigazgatója kedden sejtelmesen fogalmazott, miszerint

Ha konszolidáció indul az olasz telekompiacon, abban mi is aktívan részt akarunk venni.

Az Il Sole 24 olasz lap szerint a svájci Swisscom is vevő lehet az olasz Vodafone-ra. Az ügyben Margherita Della Valle vezérigazgató szava is döntő lesz, ő kívülről-belülről ismeri az olasz egységet, hiszen onnan emelték ki a Vodafone-csoport élére január 1-jével. 

Az adóssághegyet le kell bontani

Ő kedden újságírók előtt azt mondta, hogy számos opciójuk van arra, mit tegyenek az olasz leánnyal, amelynek a helyzete viszont merőben más, mit a spanyolé, amelytől épp most vesznek búcsút. 

Az érte kapott összeggel tovább csökkenthetik jelenleg 36,24 milliárd euróra rúgó adósságállományukat, amely egyébként egy év alatt 45,5 milliárd euróról csökkent ennyire, az értékesített eszközöknek – így a magyar Vodafone-nak – is köszönhetően.