Stabilról pozitívra javította a Mol Nyrt. és a Mol Group Finance SA hosszú lejáratú adósbesorolásához tartozó kilátásokat a Moody’s Investror Service (Moody’s) csütörtökön.

MOL, Campus
Média
webről kép
A Moody’s javított a Mol hitelbesorolásának kilátásain

Az amerikai hitelminősítő ezzel párhuzamosan megerősítette a magyar olajvállalat Baa3-as hosszú távú kibocsátói besorolását, valamint leányvállalata, a Mol Group Finance fedezetlen eurókötvényeinek Baa3-as, befektetésre ajánlott minősítését.

A Moody’s indoklása szerint a kibocsátói minősítéshez kapcsolódó pozitív kilátás tükrözi Mol 2018 óta javuló nyereségtermelő képességét és diverzifikációját, valamint a társaság nagyon erős hitelmutatóit.

Értékelésük szerint a magyar társaság visszatartott készpénzáramhoz viszonyított eladósodottsága 2023–2025 között némileg mérséklődik, de továbbra is 40 százalék felett marad, kivéve, ha a kormány nem csökkenti a Mol eredményét terhelő rendkívüli adókat és járulékokat

Az utóbbi terhek 2022 első kilenc hónapjában az EBITDA mintegy 30 százalékát, az idei első kilenc hónapban pedig 50 százalékát tették ki.

A Moody’s a döntés kapcsán kiemeli a Mol meglehetősen diverzifikált, integrált üzleti modelljét, amely bizonyos fokú rugalmasságot biztosít az olaj- és gázárak ingadozásával szemben, valamint hogy a vállalatcsoport erős finomítói és kiskereskedelmi pozícióval rendelkezik a közép- és kelet-európai régió piacain.

A társaság likviditása a hitelminősítő szerint jó, 2023 szeptemberének végén mintegy 364 milliárd forint (kb. egymilliárd dollár) készpénz- és pénzeszközállományról jelentett. A Molnak emellett még 2,6 milliárd dollár áll rendelkezésére egy mintegy 3,3 milliárd dolláros, szakaszos lejáratú, lekötött hitelkeretből. A társaság a harmadik negyedév végén 186 milliárd forint rövid lejáratú adósságról számolt be.

 

A Mol árfolyama 0,4 százalékot erősödött csütörtök délután, az év eleje óta pedig 8 százalékkal drágult.