A montenegrói fellebbviteli bíróság váratlanul semmissé nyilvánította a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítója, Do Kvon kiadatására vonatkozó döntést – közölte a Vijesti Online montenegrói hírportál kedden. A bíróság a döntést eljárási hibákkal indokolta, és az ügyet visszautalta az alapfokú bíróságra. 

Do Kvon és az általa létrehozott kriptoeszközök összeomlása tavaly megrengette a kriptopiacot, egyfajta láncreakciót okozva a szektorban, csődök és vádemelések sorához vezetett. Do Kvon azonban meglépett a hatóságok elől, és noha váltig hangoztatta, hogy nincs szökésben, tartózkodási helyét nem árulta el, és az Interpol is cáfolta beszámolóját.

Fotó: AFP

Végül Montenegróban fülön csípték, amint hamis Costa Rica-i iratokkal igyekezett felszállni egy Dubajba tartó repülőgépre, társával a Terraform pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunnal. Miközben júniusban mind a ketten okirat-hamisításért négy hónapos börtönbüntetést kaptak a országban, Do Kvon kiadatását az Egyesült Államok és Dél-Korea is kezdeményezte.

A podgoricai felső bíróság novemberben, a kiadatásról szóló döntést követően arról tájékoztatott, hogy Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki, ugyanakkor a végleges döntést erről az igazságügyi miniszternek kell meghoznia, miután a férfi letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetést Montenegróban.

Do Kvon piramisjátékra kísértetiesen hasonlító cégének összeomlása több mint 40 milliárd dollár értékű kárt okozott a befektetőknek. A Coingape júliusi írása szerint több mint 5 ezer, Do Kvonhoz köthető (több mint 210 millió dollár) mozdult meg az utóbbi időben.