December 19-től új sorozatszámú és kondíciójú Önkormányzati Magyar Államkötvény (ÖMÁK) vásárolható. A régi sorozat forgalmazását lezárták, az új – 2027/Z – sorozatszámú papír 6,5 százalékos éves kamatot kínál a településeknek.

Fotó: Róka László/MTI

A első kamatperiódusa 2023. december 20-ától 2024. szeptember 22-éig tart. A kamat mértéke évi 6,50 százalék, az első kamatperiódusra vonatkozóan a kifizetendő időarányos kamat mértéke pedig 4,92 százalék.

A kötvény, nevéből adódóan 2027-ben jár le. Az Államadósság Kezelő Központ 100 milliárd forintban határozta meg az értékesítési keretet, ami a várakozások szerint jövő március végéig el is fogy. A bárki által elérhető piaci állampapírokkal összevetve az ÖMÁK-kamat magasabb megtérülést ígér, a 3 éves állampapír hozama jelenleg 5,96 százalék, az 5 éves pedig 5,67 százalék.

Legutóbb tavaly decemberben vitt a piacra kifejezetten önkormányzatoknak elérhető állampapírt az ÁKK, ennek a forgalmazását zárták le idén decemberben. A kötvényből a november végi adatok szerint 37,4 milliárd forintnyit vásároltak a települések – a hitelpapír 2026-ban jár le, addig évi 8 százalék kamat járt a kötvényeseknek. 

A meghirdetett, 250 milliárd forintos keretnek mindössze 15 százaléka fogyott el.

A 6,5 százalékos kamat versenyképes ajánlatnak tűnik az önkormányzati számlák betéti kamatozásához képest. A hazai pénzintézetek a kamatlábra a futamidő és az összeg ismeretében, egyedi megállapodás alapján tesznek ajánlatot a települések felé.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint október végén a helyi önkormányzatok 82 milliárd forintot parkoltattak magyar állampapírokban. Ebből 62,4 milliárd volt egy évnél rövidebb futamidejű kincstárjegyekben, míg 19,7 milliárd forint hosszú papírokban. A települések 31,4 milliárd forintnyi befektetési jegyekkel is rendelkeztek október végén, részvényekben pedig csupán 2,6 milliárd forintot parkoltattak.

Október végén a helyi önkormányzatok 1293 milliárd forintot tartottak a bankbetétben.

Adózási szempontból nincs különbség abban, hogy az önkormányzat állampapírt vásárol, vagy bankbetétben helyezi el szabad forrásait, egyik után sem keletkezik (kamat) adófizetési kötelezettsége. Egy kivétel van, ha a betétet az önkormányzat vállalata helyezi el, akkor a kapott kamat a társasági nyereségadó-alapot növeli.

Az OTP Banktól az alábbi választ kaptuk:

Az OTP Bank, mint a kamat kifizetője, nem von a kamatból forrásadót önkormányzati ügyfél esetén. Az önkormányzat a kamatbevétel után pedig abban az esetben fog adózni, amennyiben vállalkozási tevékenységet folytat.