Minden korábbinál nagyobb értékpapírvagyonnal vághattak neki az év végi ünnepi szezonnak a magyar háztartások, akik egyetlen hónap alatt csaknem 550 milliárd forinttal gyarapították hazai eszközökben tartott befektetéseiket tavaly novemberben.

Woman,Investing,In,World,Stock,Market,,Using,Her,Laptop,And
Az állampapír népszerűsége töretlen, de az alapkezelőknél is százmilliárd forintos tételt fektetett be a hazai lakosság. Fotó: Shutterstock

A háztartások rezidens kibocsátású értékpapírvagyona 2,5 százalékkal, 22 793 milliárd forintra ugrott 2023 utolsó előtti hónapjában a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, hétfőn közzétett adatai szerint. A lakosság vagyongyarapodása 2022 októbere óta, vagyis immár több mint egy éve töretlen.

Az új rekordhoz ezúttal is a kitartóan magas megtakarítási kedv fűtötte tőkebeáramlás járult hozzá nagyobb mértékben, a magyar kisbefektetők ugyanis kereken 400 milliárd forintért vásároltak különböző hazai eszközöket – állampapírt, vállalati kötvényt, magyar részvényt, befektetési alapokat – a hónap során. Ennél többet legutóbb júniusban, a szochofizetési kötelezettség kiterjesztésnek bejelentését követően táraztak be hazai befektetési termékekből.

A friss megtakarításokon túl a piaci hozamokra sem lehetett panasz, a befektetett tőkéhez az utóbbiak 146 milliárd forintot tettek hozzá.

Az állampapírnak továbbra sincs párja

A magyar állampapír népszerűségét semmilyen más hazai befektetés nem tudja felülmúlni, most újabb 244 milliárd forintnyit fektettek be a Magyar Államkincstárnál.

Változatlanul a hosszú lejáratú forintos államkötvények tarolnak a kisbefektetőknél, amelyekből 362 milliárd forint értékben vásároltak. Az egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírból ezzel szemben 97 milliárd forintnyit váltottak vissza, a devizában jegyzett államkötvényeikből pedig további 21 milliárd forintnyit adtak el.

A háztartások kezében lévő állampapír-állomány közel 2 százalékkal nőtt novemberben, így soha nem látott mértékben, 12 423 milliárd forinttal járultak hozzá az államadósság finanszírozásához.

Az állami mellett az egyéb, banki kötvényeket is keresték, ezekből 25 milliárd forinttal növelték kitettségüket, az állampapírénál nagyságrendekkel kisebb itteni vagyonuk bő 4 százalékkal nőtt a bevásárlásnak köszönhetően.

Taroltak a befektetési alapok 

Remek hónapjuk volt az alapkezelőknek is: 128 milliárd forint friss megtakarítást helyeztek el náluk a lakossági ügyfelek, sorozatban a 13. alkalommal vásárolva százmilliárd forintnál nagyobb tételben ilyen eszközökből. A szektor különösen bőkezű hozamot szállított, mintegy 88 milliárd forinttal növelve a meglévő befektetési jegyek értékét. A háztartások befektetési alapokban fialtatott vagyona mindezek következtében 2,7 százalékkal, 8288 milliárd forintra nőtt, új csúcsot döntve.

Kis kockázatvállalás, méretes hozamok a magyar tőzsdén

A legnagyobb bővülést a lakossági részvényportfóliók tudták felmutatni, vagyonuk csaknem 5 százalékkal hízott 2023 utolsó előtti havában. Ezt annak ellenére érték el, hogy a háztartások nem tódultak tömegesen a parkettre, mindössze 2,8 milliárd forintot fektettek be a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, hazai részvényekbe. A meglévő papírok azonban így is jól hoztak a konyhára, a késő őszi tőzsdei rali 65 milliárd forintos árfolyamnyereséget ért a rizikóvállaló kisbefektetőknek a BUX 3,3 százalékos emelkedése mellett.

Háztartások értékpapírvagyona 2023. november
 

A nagypapírok közül az OTP részvényeit tartók jártak a legjobban, a bankpapír ugyanis majdnem 8 százalékod drágult egyetlen hónap alatt. A Magyar Telekom 5 százalékos, a Richter pedig 3,8 százalékos hozamot szállított a tulajdonosoknak, a Mol-részvényesek ellenben 3,3 százalékot veszítettek befektetésükön.