Továbbra sem látszik kifulladni a hazai befektetési alapok lendülete, tavaly novemberben újabb mérföldkövet hagyott maga mögött a szektor, melynek összvagyona a hónap végére meghaladta a 17 ezermilliárd forintot.

_VEZ8537
Lendületben a hazai befektetésialap-kezelők. Fotó: Vémi Zoltán

Az alapkezelőknél fialtatott megtakarítások 369 milliárd forinttal, 17 224 milliárd forintra híztak 2023 utolsó előtti havában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint.

Az újabb, 2,2 százalékos bővülés egyben azt is jelenti, hogy immár a 20. egymást követő hónapban döntött vagyoncsúcsot a befektetési kategória.

A megtakarítási kedv az ősz végén is kifejezetten erős volt, az ügyfelek 224 milliárd forintot vittek az alapkezelőkhöz. Tavaly 11 hónap alatt ezzel 3353 milliárd forintot kötöttek le ilyen eszközökben, csaknem 1300 milliárd forinttal többet, mint 2022 egészében.

A vásárlási láz – az októberi stagnálást követően – ezúttal kedvező piaci széljárással párosult, a portfóliómenedzserek munkájának is köszönhetően a hozamok 180 milliárd forinttal gazdagították a befektetőket. Igaz, a devizapiaci árfolyamváltozások 36 milliárd forintot húztak ki a megtakarítók zsebéből az euróval szemben közel 1 százalékot erősödő forinton keresztül.

A prímet ezúttal is a hazai befektetők első számú kedvencei, a kötvényalapok vitték 181 milliárd forintos nettó értékesítéssel. 

A tekintélyes tőkebeáramlás mellett a felhalmozott kamatok is több tízmilliárd forinttal növelték a legnagyobb termékkategória vagyonát, amely november végén ezzel már 5408 milliárd forintra rúgott.

A második legnagyobb vagyonnal rendelkező részvényalapokba a tőzsdei rali ellenére csupán 19 milliárd forint friss pénzt vittek az ügyfelek, az árfolyam-emelkedésnek ennek csaknem a dupláját, 36 milliárd forintot köszönhettek a kockázatvállalóbb befektetők. A hazai részvényalapok eszközállománya bő 1 százalékkal, 4228 milliárd forintra hízott mindezek következtében.

Az ugyancsak méretes ingatlanalapok 16 milliárdos tőkebeáramlással zárták a hónapot, amit az árfolyam-emelkedés hasonló mértékben javított. A több mint 3500 milliárd forint értékű kategória vagyona szűk 1 százalékos bővülést mutat.

Az előbbieknél jóval kisebb, bő 900 milliárd forint útját egyengető származtatott alapok 13 milliárd forint megtakarítást szívtak fel a magyar piacról, amit a hozamok 11 milliárd forinttal egészítettek ki, közel 3 százalékos emelkedést eredményezve.

Befektetési alapok vagyona 2023. november
 

Az utóbbi másfél év során újult erőre kapó pénzpiaci alapok gyarapodása novemberben megtorpant, mivel a csekély, ötmilliárd forintos pénzkiáramlást ellensúlyozták az emelkedő hozamok. A legkisebb, alig pár tízmilliárd forinttal rendelkező garantált alapok a hárommilliárd forint friss megtakarításnak köszönhetően 20 milliárd forintra tornázták fel összvagyonukat.