Lezárta a Hyundai szentpétervári üzemeinek megvásárlását az Art-Finance orosz vállalat – írta pénteken a Reuters. Ezzel a dél-koreai cég csatlakozott azon globális autógyártók sorához, amelyek az Ukrajna ellen indított támadás miatt megszabadultak oroszországi gyártóbázisuktól.

Hyundai Motor Europe Headquarters
11 September 2023, Hesse, Offenbach am Main: The logo of the Korean car manufacturer Hyundai, photographed on a vehicle in the showroom of the company's headquarters in Offenbach. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Elkelt a Hyundai orosz leánya. Fotó: Boris Roessler/AFP

A Hyundai Motor decemberben közölte, hogy 10 ezer rubelért, azaz írd és mondd,  111,69 dollárért adja el oroszországi eszközeit, amiből 214,7 millió dolláros kára származik. Az üzemek működését egyébként már 2022 márciusában felfüggesztették.

A Hyundai eszközei, amelyekhez a két szentpétervári gyártóüzem is tartozik, az AGR Group részévé váltak. Az ügylet január 24-én zárult le, és megkapta az orosz kormány és a szövetségi monopóliumellenes szolgálat jóváhagyását is.

Az Art-Finance tulajdonosa, Andrej Pavlovics 2023 májusában vette meg a Volkswagen oroszországi érdekeltségét is. A németek által hátrahagyott gyárat azóta átnevezték AGR Automotive-ra. 

A két Hyundai üzem – melyek gyártókapacitása összesen évi 300 ezer gépkocsi gyártását teszi lehetővé – is új nevet kap a későbbiekben – közölte az Art-Finance.