A Hyundai Motor negyedik negyedéves árbevétele az előző év azonos időszakához képest 8,3 százalékkal, 41,7 ezermilliárd dél-koreai vonra, azaz 31,2 milliárd amerikai dollár bővült – derül ki a dél-koreai autógyártó csütörtökön publikált gyorsjelentéséből.

Cars Are Put On Display At The 2022 Los Angeles Auto Show
A Hyundai egyik futurisztikus elektromos modellje.  
Fotó: Getty Images

Eközben az üzemi eredmény 0,2 százalékkal, míg a nettó eredmény 29,1 százalékkal nőtt. Az autógyártó 21,2 millió autót értékesített három hónap alatt, 5,6 százalékkal többet, mint a bázisidőszakban.

Az egész évet tekintve a vállalat bevételei 14,4 százalékkal, 121,7 milliárd dollárra nőttek. Az üzemi eredmény 54 százalékkal haladta meg az előző évit, míg a nettó nyereség 58,4 százalékkal, 9,7 milliárd dollárra gyarapodott. A Hyundai tavaly összesen 81,8 millió autót adott el, ami 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.

Megszűnt a járványkorszakban megnőtt éhség

A vállalat továbbra is nehezen prognosztizálható, bizonytalan üzleti környezetre számít, különösen a feltörekvő piacokon – írja a Reuters. Ennek ellenére a menedzsment idén 4 és 5 százalék közötti bevételnövekedést tervez, az észak-amerikai eladások 4,9 százalékos növekedésével, ám 3,7 százalékos kínai és 0,6 százalékos európai visszaeséssel. Az üzemieredmény-rátát pedig a tavalyihoz hasonlóan 8 és 9 százalék közé lőtték be.

Az értékesítési előrejelzés viszonylag konzervatív, a Hyundai legnagyobb piacán, azaz az Egyesült Államokban várt keresletlassulást is számba veszi

– mondta Sin Yuncsul, a Kiwoom Securities elemzője. A Hyundai amerikai eladásai tavaly 14 százalékkal nőttek. Kollégája, Lee Jae-il, a Eugene Investment & Securities elemzője eközben úgy látja, hogy a korábbi korlátozott kínálat miatt felhalmozódott kereslet eltűnt, a magas kamatok felemésztik az autóvásárlási hajlandóságát. 

A Hyundai árfolyama 6 hó
 

Az elektromos autók szegmensében Elon Muskhoz hasonlóan a Hyundai–Kia tandem is a növekedés erőteljes lassulására figyelmeztetett.

Ennek dacára a Hyundai csoport globális EV-eladásai idén várhatóan 12 százalékkal, mintegy 300 ezer járműre emelkednek – mondta Ku Zajong, az autógyártó alelnöke.    

Az EV-piac határozottan lassul, nem lesz lineáris növekedés, biztosan jön egy kis hullámzás, de mi mindent megteszünk a sikerért

– tette hozzá. A Hyundai részvényei csütörtökön 2 százalékkal drágultak Szöulban.