Míg a kora reggeli órákban gyengült a forint az euróhoz képest,

a déleltt már az erősödés jegyében telt.

A napi 378,42-os mélypontról egészen a 377,20-os szintig erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben délutánra. Egy dollárért 344,50 forint körül kell fizetni, azaz a zöldhasúval szemben is erősödött a forint. 

Cash,Hungarian,Forints,,Illustrating,Range,Of,Huf,Various,Denominations,Available.
Fotó: Shutterstock

A vételi erőt táplálhatja, hogy ambiciózus 3,5-4 százalékos GDP-növekedéssel számol idénre a kormány. Emellett a reggeli kiskereskedelmi adat – ugyan éves alapon továbbra is bő 5 százalékos visszaesést mutat – elemzők szerint mégsem mondható tragikusnak.

Holnap közlik a költségvetés havi egyenlegét, a piacon kedvezőtlen számokat várnak, ami akár gyengítheti is a forintot. 

Emellett a magyar idő szerint csütörtök délután megjelenő amerikai inflációs adat is meghatározhatja a devizapárok mozgását. A konszenzus 3,2 százalékos éves inflációról szól. 
Pénteken pedig a decemberi hazai inflációs adat mozgathatja meg a forint piacát, a Bloomberg konszenzusa 5,9 százalék, míg az OTP elemzői 5,7 százalékos éves árindexet várnak.

A tőzsdén délután 15 óráig nem egész 5 milliárd forint értékben kötöttek üzletet, 

ami jelentősen alulmúlja az átlagot. A BUX 0,1 százalékos erősödéssel, 65 459 ponton áll. A nagypapírok közül egyedüliként az OTP van pluszban, a bankpapír 0,9 százalékos erősödéssel, 16 025 forintot ér. A Mol 0,78 százalékos mínuszban forog, 2816 forinton kötötték utoljára, a Telekom 0,88 százalékos csökkenéssel 679 forintot ér, míg a Richter 0,49 százalékot csökkent, 9075 forinton áll. Az európai piacok közül egyedüliként a DAX erősödött, 0,2 százalékot.