Begyújtotta a rakétákat egy a pesti tőzsdén korábban szárnyaló, az elmúlt másfél évben azonban gyengélkedő a Masterplast. Az építőipari anyagokat, köztük főként szigetelőanyagokat gyártó vállalatcsoport papírjai péntek délután 6,2 százalékkal pattantak fel, 60 millió forint feletti forgalomban.

Masterplast
Begyújtotta a rakétákat a Masterplast-részvény. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az építőipari visszaesés hatásait magán is megérző társaság háza tájáról mostanában nem sok jó hír érkezett, legutóbb december végén tett közzé profitfigyelmeztetést. A vezetőség frissített becslése szerint a negyedik negyedév 31 millió euró árbevételt és mintegy félmillió eurós EBITDA-t hozhatott a csoport számára. 

Az egész éves célszámait mindezek tükrében lejjebb szállította a társaság, a tavalyi év az előre jelzett 175 millió euróval szemben 144,7 millió euró árbevétellel, az előre jelzett 8 millió euróval szemben mintegy mínusz 2,5 millió euró EBITDA-val, az előre jelzett 1 millió euróval szemben hozzávetőlegesen mínusz 11,5 millió euró adózott eredménnyel zárulhatott.

Az újdonsült Masterplast-ralinak megágyazhatott az építőipar idei évre várt fellendülése, amit a hazai lakáshitelkamatok csökkenése is fűthet, a Híradó.hunak nyilatkozó szakértők szerint ugyanis a hitelezés felpezsdülése a bankoknak, az ügyfeleknek és a gazdaság egyik hajtóerejének számító építőiparnak is egyaránt kedvez.

A Masterplast árfolyama 2023-tól
 

Abban, hogy a befektetők ismét megtalálták a Masterplastot, szerepet játszhat az uniós források célirányos felhasználása is, ezek között ugyanis az energiahatékonyságot növelő beruházásokra is jut majd pénz. A Magyarország Helyreállítási és ellenálló-képességi tervéhez kapcsolódó pályázati rendszerben összesen 21,96 milliárd forint uniós és 9,03 milliárd forint hazai forrás szerepel a középületek energiahatékonysági beruházásaira.