Frissített prognózissal jelentkezett pénteken a Masterplast, miután már a harmadik negyedévről szóló időközi vezetőségi beszámolójában ismertette, hogy az építőipari piaci visszaesés, az alacsonyabb kereslet hatására a társaság árbevétele visszaesett. 

Masterplast
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A megváltozott piaci körülményekhez alkalmazkodva a Masterplast fokozatosan csökkentette működési költségeit, a gyártás és a készletszint optimalizálására, valamint a hatékonyabb energiaköltség-gazdálkodásra fókuszált. 

Előre jelezték azt is, hogy a hatékonyabb működés, a szigorú költségmenedzsment és a magas áron beszerzett alapanyagok kifutása pozitív működési eredményt vetít előre az utolsó negyedévre, ami azonban nem fogja ellensúlyozni az elmúlt negyedévek veszteségeit, és a társaság várhatóan nem éri el a korábban közzétett éves előrejelzésében megadott profitot.  

A Masterplast pénteken bejelentette, hogy a 2023 negyedik negyedévi gazdálkodás operatív szinten eredményes volt, 31 millió euró árbevétellel és mintegy 0,5 millió euró EBITDA-val.

A fentiek alapján a Masterplast konszolidált adataiban a 2023. évre előzetesen, az előre jelzett 175 millió euróval szemben 144,7 millió euró árbevétellel, az előre jelzett 8 millió euróval szemben mintegy mínusz 2,5 millió euró EBITDA-val, az előre jelzett 1 millió euróval szemben, hozzávetőlegesen mínusz 11,5 millió euró adózott eredménnyel számol. A Masterplast kumulált adózás utáni vesztesége három negyedév után mintegy 9,9 millió euróra rúgott.  

Egyedi tételként további, nagyságrendileg 3,5-3,8 millió euró értékű készletértékvesztés képzését is szükségesnek tartják az év végével.

A társaság a gazdasági folyamatok értékelése alapján 2024 második negyedévére tervezi hároméves eredmény-előrejelzése – ennek keretében 2024. évi eredmény-előrejelzése – frissítését, és, a már közzétettek szerint, a 2024. május 14-én megtartandó befektetői tájékoztató keretében, egyidejű közzététellel történő ismertetését.