BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erőre kapott a forint az MNB szavaira, felfelé indult az OTP is

Reagált a Magyar Nemzeti Bank a Nemzetgazdasági Minisztérium gondolatkísérletére. Az MNB válasza kedvezően hatott a hazai pénz- és tőkepiacra.

Jóllehet a meghatározó európai tőzsdeindexek csütörtök délelőtt a negatív tartományba csúsztak, a BUX fél 12-re 0,6 százalékkal, 64 513 pontra emelkedett, miközben a forint is erősödött.

20231016 Budapest 
Budapesti Értéktőzsde  
BÉT 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Az MNB szavai hoztak fordulatot a BÉT-en. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Elemzők szerint a fordulatban jelentős szerepet játszott a Magyar Nemzeti Bank délelőtt megjelent elemzése, amely szerint:

a monetáris transzmisszióba történő ad hoc beavatkozások nem segítik a magyar gazdaság stabil, fenntartható növekedési pályára állását: a Bubor leváltására tett javaslat is téves út.

A megállapítás, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium minapi gondolatfelvetésére való reakcióként is felfogható, láthatólag kedvezően hatott a befektetőkre, leginkább érthetően a forint és az OTP piacán.

Az euró-forint árfolyama elérte a 387-es ellenállást, majd onnan éles negatív korrekció indult. Ebben szerepe lehetett az MNB oldalán megjelent elemzésnek, melyben kritikával illették a kormány tervét a referencia-hitelkamatok módosításáról 

– írta az Equilor. A legnagyobb hazai bank árfolyama 1,6 százalékkal, kereken 17 000 forintig jutott, sőt újfent formába lendült a Magyar Telekom is, amely 1,3 százalékkal, 776 forintig drágult.    

A Mol kurzusa ugyanakkor 0,6 százalékkal, 2842 forintra, míg a Richteré 0,3 százalékkal, 9520 forintra süllyedt.

Jelentősen izmosodott a hazai fizetőeszköz is, az euróért késő délelőtt 385,5 forintot adtak a bankközi devizapiacon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.