Csendes kereskedés zajlik az euró-forint piacán, a magyar deviza gyengül, a keresztárfolyam a 380-as szint felé közelít. A régiós versenytársakhoz képest azonban még így is jól teljesít.

Scattered,On,A,Flat,Surface,Are,Hungarian,Forint,And,100Scattered on a flat surface are Hungarian forint and 100 and 200 euro banknotes. HUF EUR exchange rate.
Fotó: Shutterstock

Továbbra is a 380 körüli szinteken folytatódik a kereskedés, vagyis nincs egyelőre változás az elmúlt durván két hétben látottakhoz képest, noha szerdán felszólal a jegybank alelnöke, ahol a vártnál gyorsabban süllyedő nyomán felerősödött piaci várakozásokat a kamatcsökkentési ciklus gyorsítása kapcsán cáfolhatja, vagy akár meg is erősítheti – írták a Raiffeisen elemzői. Ha megerősíti, az inkább felfelé tolhatja el az euró-forint kurzust, ellenkező esetben valószínűleg marad minden a régiben, esetleg ha a globális befektetői hangulat, de főképp a zöldhasú engedi, úgy lefelé ismét megpróbálkozhat a piac a 375-376 körüli támaszokkal – tették hozzá.

A technikai képet az Equilor elemzői vázolták, eszerint a 200 napos mozgóátlagnál billeg az euró-forint árfolyama – 379,20 közelében húzódik a kulcsfontosságú szint, áttörése esetén a 381,50-os ellenállás felé indulhat a jegyzés, míg fontos támasz változatlanul 377,20-nál húzódik. 

Az ING Bank szakértői kiemelték: jelenleg a forint tűnik a legellenállóbbnak a régióban, ugyanakkor továbbra is negatívak a kilátások, ahogy a keresztárfolyam a 380 felé közelít. De még így is felülteljesíthet a magyar deviza a térségben, hiszen például a zlotyt nyomás alatt tartják a belpolitikai fejlemények. Egy euróért már 4,4 zlotyt kell adni, 

ilyen magas euró-zloty árfolyamot november óta nem látott a piac.