Kismértékben gyengült a zloty hétfő délelőtt az euróhoz képest, noha a vártnál kissé magasabb lett a decemberi infláció. Éves szinten ugyanis az első olvasatban közölt 6,1 százaléknál 0,1 százalékponttal mégis nagyobb volt a fogyasztói áremelkedés mértéke az év utolsó hónapjában a lengyel statisztikai hivatal második olvasata szerint.

Polish,Zlotys,In,Hand,And,Grocery,Storeon,The,Background,Of
Stabil zlotyval számolnak az elemzők. 
Fotó: Shutterstock

Kora délután a közösségi devizáért 4,366 zlotyt kellett adni, azaz 0,2 százalékponttal emelkedett az euró/zloty kereszt, ám a forint meg sem rezdült, változatlanul 379,3 forintot kell adni az euróért a bankközi devizapiacon.

Az ING bank szerint szilárd alapokon áll Lengyelország folyó fizetési mérlege. Éppen múlt hét pénteken jött ki, hogy novemberben Lengyelország folyó fizetési mérlege a 2022. novemberi 748 millió eurós hiányról tavaly novemberre 1,3 milliárd eurós többletre, azaz a 1,4 százalékára nőtt, bár elmaradt az 1,5 milliárd eurós piaci várakozásoktól.

Az áruforgalmi mérleg pozitívba fordult, és 230 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1,7 milliárd eurós mínusszal, mivel az az elmúlt 12 hónapban csupán 2,1 százalékkal csökkent, míg az 8 százalékkal zuhant vissza. Eközben a szolgáltatások bevételi többlete 2,85 milliárd euróról 2,94 milliárdra emelkedett.

Ugyanakkor a lengyel központi bank 2023 utolsó hónapjaiban szüneteltette a kamatcsökkentési ciklust, az alapkamat januárban már negyedik hónapja stagnál 5,75 százalékon. Az elemzők várakozásai szerint pedig várhatóan ugyanez lesz a helyzet 2024 első felében is.