a Tesla vezérigazgatójaként azt nyilatkozta, hogy kényelmetlen lenne az autógyártót a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika piacvezetőjévé növelni anélkül, hogy legalább 25 százalékos szavazati irányítást birtokolna a vállalat felett. Musk jelenleg a Tesla részvényeinek körülbelül 13 százalékát birtokolja, miután 2022-ben több milliárd dollárnyi részvényt adott el, részben a Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlásának finanszírozása miatt.

Elon Musk and xAI
Elon Musk saját MI-je már fejlesztés alatt van, az xAI-t már szűk körben tesztelhetik az Egyesült Államokban.
Fotó: Muhammed Selim Korkutata / AFP

Musk az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy annyi részvényt szeretne szerezni, amennyi „elég volna ahhoz, hogy kellően befolyásos legyen, de nem annyira, hogy ne lehessen felülbírálni”. A vezérigazgató már régóta reklámozta a Tesla részben automatizált „teljesen önvezető” szoftverét és humanoid robotjainak prototípusát, de az elektromos járműgyártó bevételének nagy részét autóipari üzletágából szerzi.

A The Guardian cikke szerint azt mondta, hogy jól jönne egy kétosztályú részvénystruktúra, hogy elérje a kívánt 25 százalékot, de azt a választ kapta, hogy a Tesla első nyilvános, elsődleges részvénykibocsátása (IPO) után ez lehetetlen.

Furcsa, hogy egy olyan őrült többosztályú részvénystruktúra, mint amilyen a Meta, amely Zuckerbergék következő több mint húsz generációjának irányítását biztosítja, rendben van az IPO előtt, de még az észszerű kettős osztály sem megengedett az IPO után

– mondta Musk. A kettős osztályú struktúrával rendelkező vállalatoknak két vagy több típusú, eltérő szavazati joggal rendelkező részvényük van: általában az egyik nagyobb szavazati jogot biztosít az alapítóknak vagy a korai befektetőknek, a másik pedig a kisebb szavazati joggal rendelkező részvényeseknek.

Musk jelenleg peres eljárás előtt áll a kompenzációs csomagja miatt. A Tesla részvényese, Richard Tornetta 2018-ban beperelte Muskot és az igazgatóságot, és azt reméli, hogy bebizonyítja, hogy a társalapító felhasználta a Tesla igazgatótanácsa feletti dominanciáját egy túlméretezett kompenzációs csomag megszerzésére, amelyhez nem kellett teljes munkaidőben cégnél dolgoznia. Musk az X-en azt mondta, hogy az új kompenzációs csomagja miatt nem volt „viszály” a testülettel, és azt mondta, hogy a függőben lévő ítélet hátráltatja a vitákat.

Elon Musk már elkezdte építgetni saját MI-jét: új startupja, az xAI már kiadta első Grok nevű chatbotját. A kipróbálás alatt álló MI csak korlátozott számban érhető el az Egyesült Államokban. Musk bejelentette, hogy a tesztelési szakasz után minden X (korábban Twitter) Premium+-előfizetőnek elérhető lesz a chatbot, vagyis a nagyközönség kimarad a körből.