Több mint 4 százalékos ralijával 9640 forintos történelmi csúcsra emelkedett a Richter árfolyama szerda délután. Az általános pozitív tőkepiaci környezeten túl kedvező hátszelet biztosít a részvénynek a hétfőn bejelentett akvizíció is.

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  Világgazdaság  VG
Nagyot húzott a Richter az Erste szerint. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Potenciális kasszasikert rejthet a Formycon portfóliója

A hazai gyógyszergyártó valamivel több mint 9 százalékos részesedést szerzett ugyanis a német tőzsdén jegyzett Formycon nevű bioszimiláris gyógyszereket fejlesztő vállalatban. A Formycon eddig is partnere volt a Richternek, amely biotechnológiai gyógyszereket gyárt a német cégnek. A most bejelentett ügylet pedig az Erste szerint elmélyítheti a kapcsolatot. 

A magyar tőzsdei cég gyakorlatilag a jelenlegi piaci áron vásárolta meg a részesedést az amerikai, az EU-s és a brit piacra már jóváhagyott bioszimiláris készítménnyel – ranibizumab, lucentis – rendelkező vállalatban, amelynek számos további bioszimiláris készítménye is fejlesztési stádiumban van. 

Ezek közül az egyik a Merck piaci  kasszasikert elérő készítménye, a pembrolizumab hatóanyagú Keytruda bioszimiláris változata. Az originális szer számos rákos elváltozás ellen javallott, s messze a világ legnagyobb árbevételét termelő gyógyszere. 

Idén 27,2 milliárd dollárt prognosztizálnak neki, s egyes becslések szerint az értékesítése 2028-ra akár meg is haladhatja a 30 milliárd dollárt. Nehéz megjósolni azonban – véli Miró József, az Erste vezető elemzője –, hogy a 2028-ban lejáró szabadalmat követően mekkora részt hasíthat ki a generikus/bioszimiláris verzió ebből a piacból, s abból mekkora lesz a Formycon részesedése, ám valószínűleg milliárd dolláros nagyságrendről beszélhetünk, amelynek a Richter is részese lehet, mint tulajdonos, illetve mint esetleges besszállító.

A Richter már 2028-ra készül, amikor a Vraylar szabadalma lejár

Ezért az Erste szerint a Richter egy fontos lépést tett afelé, hogy amikor a Vraylar szabadalma 2028-ban lejár, olyan portfólióval rendelkezzen, amely kevésbé teszi fájdalmassá vagy akár részben vagy egészben ki is válthatja a Vraylarból származó bevételek csökkenését. 

Emellett azt sem nem szabad elfelejteni, hogy a Richternek számos originális készítménye is van preklinikai és klinikai fázisban. Persze annak azért kicsi a valószínűsége, hogy egy, a Vraylaréhoz hasonló új bombasikert arasson, ezért is fontosak az ilyen kis kockázatú, de akár jelentős potenciált hordozó lépések.