Akvizíciót jelentett be keddre virradóra a Richter, 9 százalékos tulajdonrészt szereznek a német Formyconban, zártkörű tőkeemeléssel. A befektetéssel kapcsolatban Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója az alábbiakat mondta a VG-nek:

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

– Folyamatosan monitorozzák az akvizíciós lehetőségeket a biologikumok piacán is.

– Volt már a Formyconnal kereskedelmi együttműködésük, ami tovább bővíthető.

– A német társaság a szemészeti, immunológiai és más kulcsfontosságú krónikus betegségek kezelésére összpontosít (bioszimiláris gyógyszerek) – ebből a Richternek az immunológia a lényeges.

– Az aláírás után a Richter teljesíti a 83 millió eurós tőkeemelést, így annak hatása már az első negyedéves kimutatásban megjelenik.

– További tulajdonrész szerzése egyelőre nincs a tervek közt, a közel 10 százalékos tulajdoni arány ideális a Richter számára.

– Javaslattételi jogot szereztek arra, hogy egy főt delegáljanak a felügyelőbizottságba.

– A Richer által befizetett tőkét a Formycon termékfejlesztésre fordítja.

– A mintegy 32 milliárd forint befektetés megterülését egyelőre nem lehet részleteiben előrejelezni.

 – A német társaságban nincs szakmai befektető, két nagyobb nagyobb részvénycsomag (27 és 15 százalék) van, a közkézhányad közel 40 százalék.

A bejelentés hírére a Richter-részvények másfél, a céltársaság részvényei több mint 4 százalékkal drágultak.