A Richter Gedeon a bérgyártás és -fejlesztés területén korábban létrejött szilárd együttműködéssikerén felbuzdulva tőkeemelés révén 9,08 százalékot szerez a német Formycon bioszimiláris gyógyszereket gyártó vállalatban, s ezzel stratégiai befektetőjévé válik. Az alaptőke a kibocsátással a jelenlegi 16 millió euróról 17,66 millió euróra nő. 

Fotó: Róka László / MTI

A Formycon a zártkörű kibocsátással végrehajtandó tőkeemelése során kibocsátott új részvényeket 51,65 eurós egységáron jegyzi le a Richter. A tőkeemeléssel a Formyconba áramló friss tőke 82,84 millió eurót tesz ki. A Richter közleményében jelzi, hogy mindkét cég felismerte a bioszimiláris készítményekben rejlő hatalmas potenciált és ennek kiaknázására léptek szövetségre.

A Formycon a bioszimiláris termékek egyik vezető független, specializált fejlesztője.

A friss tőke elsősorban a társaság meglévő bioszimiláris projektjeinek, különös tekintettel az FYB206-nak, az FYB208-nak és a FYB209-nek a továbbfejlesztésére megy el. Fentiek mellett az idei év második felére tervezik egy új bioszimiláris jelölt, az FYB210 fejlesztésének elindítását is.

A Formycon tőkeemelése tovább erősíti stratégiai partnerségünket, ezáltal a betegek biológiai készítményekhez való szélesebb körű hozzáférését kívánjuk világszerte előmozdítani. Képességeink ily módon történő egyesítése mindkét fél számára méretgazdaságossági előnyöket és új üzleti lehetőségeket kínál, miközben biztosítja az üzleti sikerhez elengedhetetlen tudás- és tapasztalatátadást ebben a gyorsan fejlődő iparágban

– tette hozzá Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.