Az elmúlt hetek raliját követően élesen lefordult a hét elején az OTP árfolyama. A nagybank részvénykurzusa hétfőn még csak megtorpant, kedd reggel azonban bő 2 százalékos eséssel indította a kereskedést. A jegyzés ezzel letörte a frissen meghódított 17 ezer forintos szintet is. A keddi nyitást követő percekben 2,6 százalékos mínuszt mutatott a jegyzés, ahonnan délelőtt sem tudott feltápászkodni a kurzus, 11 óra előtt már bő 3 százalékos esésben volt a bankpapír, miközben kifejezetten nagy tételben, hétmilliárd forint feletti forgalomban cserélnek gazdát az OTP-részvények.

otp
Megütötték kedden az OTP részvényeit. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Első pillantásra gondolhatnánk technikai jellegű korrekcióra is, hiszen a legnagyobb magyar bank részvényei két hónapja szinte töretlenül emelkednek, tavaly november vége óta pedig több mint negyedével drágult a bankpapír.

Belenyúlna a hitelkamatokba a kormány

A hirtelen eséshez valószínűleg köze lehet, hogy a Standard & Poor’s (S&P) elemzői a minap jelentős kockázatokra figyelmeztettek a Nemzetgazdasági Minisztérium felvetése kapcsán. A tárca szakértőinek vitaindítónak szánt, a Portfolión megjelent cikke szerint a hazai hitelezés fellendítése érdekében, a hitelkamatok csökkentése jegyében módosítani lehetne a referenciakamatokat a jelenlegi BUBOR-kamatról a DKJ-hozamra. Az S&P szerint egy ilyen beavatkozás azonban csökkentené a bankok jövedelmezőségét és alááshatná a külföldi befektetők bizalmát, tehát jelentős kockázatokkal járna.

A kormányzati felvetés alapján a rendszert a hitelek széles körére – így feltehetőleg a lakossági hitelekre is – ki lehetne terjeszteni, a háztartások hitelkiadásainak kordában tartása érdekében, beleértve a meglévő hiteleket is. A váltás valóban szembeötlő könnyebbséget jelentene a hitelkondícióknál, a bankok nyereségességét viszont visszafogná, ugyanis

a három hónapos budapesti bankközi kamatlábat (BUBOR) 9,53 százalékon jegyezték hétfőn, míg Magyarország a múlt héten 6,92 százalékos átlaghozam mellett adott el három hónapos kincstárjegyeket. Ez igen tekintélyes, 261 bázispontos különbség.

A Magyar Nemzeti Bank május óta összesen 725 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatokat, az idei európai parlamenti és önkormányzati választásokra készülő Orbán-kormány a gazdaság fellendítése érdekében még több ösztönző lépést vár a jegybanktól.

Román üzletből érkezhet pénz hamarosan az OTP-hez

Az OTP-vel kapcsolatban tegnap délután érkezett még hír, a Bloomberg információi szerint a célegyenesben jár az OTP Romania eladása, a magyar nagybank ugyanis megegyezett a Banca Transilvaniával román érdekeltségének eladásáról. A lap szerint a két fél képviselői múlt héten találkoztak, az ügylet pedig még az idei első fél évben lezárulhat.

Az OTP nem kommentálta a sajtóhíreket a VG megkeresésére. Lapunk a többi között azt szerette volna megtudni, hogy a felek tervezik-e nyilvánossága hozni a román leány vételárát, és hogy az OTP moldovai egysége is a tranzakció részét képezi-e. A Concorde Értékpapír becslése szerint az eladó és a vevő 350 millió euróban egyezhetett meg, a sajtóhírek pedig arról szólnak, hogy a saját tőke 80 százalékán kelhet el a román leány.

Az OTP viszonylag kis részesedéssel bír a román bankpiacon, az elmúlt időszakban sem sikerült érdemben feljebb tornásznia magát, a kivonulás is ezzel állhat összefüggésben. Az OTP csoportszintű eredményéhez hozzávetőleg két, a mérleghez pedig nagyjából 5 százalékos részesedéssel járult hozzá.

Maradt még tartalék a részvényrali előtt

Az OTP kilátásait alapvetően optimistán ítélik meg a társaságot követő elemzők, akik az utóbbi hónapokban egymásra licitálva srófolták feljebb árfolyam-várakozásaikat. A hét elején ebben a tekintetben is változás történt, hosszú idő óta először érkezett célárcsökkentés az OTP-részvényekre.

Az HSBC hétfőn 23 150 forintról 21 600 forintra vágta vissza 12 havi árfolyam-várakozását, de továbbra is vételre ajánlja a papírt. Az LSEG adatbázisában szereplő konszenzusos célár 17 927 forint, ami további 4,5 százalékos emelkedést jelenthet az év eleje óta 5,6 százalékot emelkedő kurzusban.

Az OTP árfolyama 2024-től
 

A bankot követő 15 brókerház közül 13 továbbra is vételt javasol, és mindössze két óvatosabb elemző szerint indokolt a jelenlegi pozíciók tartása.