A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt képviselői, valamint Egyiptom, illetve Magyarország felelős miniszterei előzetes megállapodást írtak alá az Egyiptom és Albánia között tervezett nagy kapacitású tenger alatti adatkábel-beruházás megvalósításáról. A Nyugat-Balkán adatkapujának megteremtésével új interkontinentális összeköttetés létesülhet Európa és Ázsia, továbbá Európa és Afrika között – emelte ki a vállalat közleménye.

4ig
Mohamed Nasr Eldin, a Telekom Egypt vezérigazgatója, és Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke az aláírást követően.
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke elmondta: ez a beruházás minden szempontból illeszkedik a cég jövőbeli stratégiai terveibe, hiszen az új adatkapu új alternatívát kínál majd a Balkán országai számára, később a vonal pedig Líbia és Olaszország irányába is meghosszabbítható lesz.

Mohamed Nasr Eldin, a Telecom Egypt vezérigazgatója kiemelte: ez az új vezeték nagyban erősíti majd az adatforgalmat a két kontinens között, Frankfurttól egészen Afrikáig biztosítja majd az összeköttetést.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az aláírás kapcsán elmondta: ez egy újabb mérföldkövet jelent a 4iG fejlődésében, melyre mindannyian büszkék lehetünk. Az egyiptomi-magyar diplomáciai kapcsolatok eközben éppen most lettek 100 évesek, ez pedig kölcsönös tiszteleten alapul. 

Ez pedig elég ritka manapság.

– emelte ki. 

A fejlett digitális szektor nélkül nincs fejlett gazdaság, a foglalkoztatottak 17 százaléka a szektorban dolgozik. Aki nincs jelen érdemben a piacon, az lemarad. A 4iG ezért 150 milliárd forint értékben valósít majd meg fejlesztéseket itthon 2028-ig, ezzel a lakosság közel 100 százaléka számára elérhető lesz a szélessávú internet –tette hozzá a miniszter.

A 4iG egy nemzeti bajnok, csak mint a Richter, a Mol és az OTP

–mutatott rá Nagy Márton.

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég a régió digitális átalakulásának vezető üzleti szolgáltatója, a magyarországi és nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplője. A csoport több mint 8 ezer főt foglalkoztat.