Együttműködési megállapodást kötött a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett 4iG digitális infrastruktúra-fejlesztések megvalósítása érdekében – jelentették be a partnerségre lépő felek csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság  

A megállapodás értelmében a 4iG négy fontos vállalást tett: 

  • 2028-ig 150 milliárd forint értékű hálózatfejlesztési beruházásokat hajt végre, 
  • öt éven belül a jelenlegihez képest további 1,1 millió háztartásban elérhetővé teszik a gigabitképes hálózatot vezetékes vagy nagy kapacitású 5G-s vezeték nélküli technológiákkal, 
  • a társaság csaknem az egész magyar lakosságnak lehetővé teszi a széles sávú internet-hozzáférést és a nagy felbontású tévés szolgáltatások használatát, 
  • a 4iG emellett vállalja, hogy Budapesten és a fővárosi agglomerációban, továbbá a vármegyeszékhelyeken és a főbb útvonalak mentén 5G-hálózatot épít ki.

A digitalizáció Magyarország fejlődésének és versenyképességének egyik legnagyobb hajtóereje

– mondta Jászai Gellért az ünnepélyes aláírás előtt.

A 150 milliárd forint értékű beruházások fedezetét a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó és a távközlési extraprofitadó kivezetése teremti meg – tette hozzá a 4iG elnöke.

Fejlesztésekért cserébe kivezeti az állam a hírközlési közműadót – fontos megállapodást írt alá szeptemberben a kormány a Telekommal

A kormány és a Magyar Telekom között létrejött megállapodás értelmében a német társaság 2024-től kezdődően egymillió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki négy év alatt, továbbá hogy 2027 év végére 4,5 millió magyar háztartás és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabitképes hálózati infrastruktúrát. Cserébe az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2015. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, a 4iG Magyarország nemzeti bajnoka, olyan vállalatok közé sorolható, mint az OTP vagy a Richter; az infokommunikációs szektor meghatározó képviselője és a hazai „kifektetések” egyik vasa.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország célja, hogy 2030-ra az tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, ezek a fejlesztések is e célok elérését szolgálják.

A mostani bejelentés szűk két hónappal követte a kormány és a Magyar Telekom hasonló megállapodását. Ennek értelmében a távközlési társaság által vállalt hálózatfejlesztések végrehajtásáért cserébe a kabinet a jövő év elejétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.