A kínai értékpapír-felügyelet újabb szabályokat jelentett be a részvények esésére fogadó short pozíciók korlátozása érdekében, így a brókercégek nem kölcsönözhetnek részvényeket, hogy azokat maguk is kölcsönadják. A shortolás lényege ugyanis a kölcsönkapott részvények eladása, majd ha a fogadás bejön, és a részvények ára csökken, akkor azok visszavásárlása.

China Stock Market
Fotó: Getty Images

A hatóság megtiltja a részvények kölcsönadását azoknak is, akik még aznap el is adnák azokat. Az ország hatóságai azután döntöttek a részvényárfolyamok aládúcolása mellett, hogy a piac a múlt héten ötéves mélypontra süllyedt a hónapok óta tartó lejtmenet betetőzéseként.

 

Az értékpapír-felügyelet a Reuters írása szerint 

zéró toleranciát hirdetett a rosszhiszemű shortokkal szemben, és figyelmeztetett, hogy a szabályszegők a gatyájukat is elveszthetik, és a börtönben fognak megrohadni.

A keddi tájékoztatás szerint egyetlen új vállalkozás sem kaphat engedélyt a részvények tovább kölcsönzésére, és fokozatosan megszüntetik a már ilyen engedéllyel rendelkező cégek tevékenységét is.

A bejelentés után több befektetési alap is jelezte, hogy befejezi a részvények kölcsönadását, de volt olyan brókercég is, amely közölte, hogy felhagy a gyakorlattal.

A hatóság mindemellett a tőzsdei cégeket is sürgette, hogy részvény-visszavásárlásokkal erősítsék árfolyamukat.