Bár a forintnak ideig-óráig kedvezett a dollár gyengülése és a csütörtök délutáni tengerentúli hangulatromlás, de Amerikában komoly aggodalmat keltettek a várakozásoktól eltérő makroadatok. Azonnal megkezdődött a fejtörés, vajon mit jelent, hogy a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékkal zsugorodott idén januárban tavaly decemberhez képest, miközben a konszenzusos várakozás 0,3 százalékos csökkenés volt. Míg a Federal Reserve adatai azt mutatták, hogy a januári ipari termelés 0,1 százalékkal esett vissza, szemben a 0,2 százalékos növekedési várakozásokkal. Talán mégsem olyan egyértelmű a sokat emlegetett puha landolás?

From top to bottom, the Williamsburg Bridge  and the Manhattan Bridge span the East River in New York City on February 12, 2024. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Fotó: Charly Triballeau / AFP

Kézenfekvő magyarázatként szolgálnak a szezonális kiigazítás technikai problémái, s a kereskedelmet és ipart egyaránt lefagyasztó januári hideg időjárás. Ám ez mégsem tűnik elégséges indoklásnak.

A Goldman Sachs elemzői szerint, 

a hideg időjárás nem magyarázza az e-kereskedelem visszaesését,

márpedig a nem bolti kiskereskedők eladásai is 0,8 százalékkal zsugorodtak. Míg a Bank of America elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy a kártyaköltések nagyobb időjárási esemény híján is apadtak a február 10-én véget ért héten. 

Igazi meglepetést azért nem kelthetett a fogyasztók és a gyártók januári lanyhasága, mert elemzők már korábban jelezték, hogy a kamatemelési hullám után némi késedelemmel élénkülhet majd a gazdasági aktivitás. Ráadásul mostanra a világjárvány alatt felhalmozott megtakarítások pénzügyi párnáiból is kifogyhatott a toll. 

 

Valójában a gazdaság ellenálló képessége kelthet meglepetést. Korábban a recessziótól és a kemény landolástól rettegett a piac. Komolyan lehetett attól tartani, hogy a Fed addig küzd az ellen, míg recesszióba nem taszítja az amerikai gazdaságot.

Most a Morgan Stanley elemzői úgy látják: 

az e havi kiskereskedelmi értékesítési jelentés alátámasztja, hogy a gazdaság erős, bár kissé hűvös, mindenesetre nincs oka a kamatvágások sürgetésének. 

Nem véletlen, hogy tőzsdezárásra helyrebillentek a részvényindexek, és zöldben zárta a napot a Wall Street.