Csaknem duplájára hízott az Allianz nyeresége a tavalyi utolsó negyedévben az  élet- és egészségbiztosítási üzletág erős hozzájárulásának köszönhetően. A német pénzügyi szolgáltató ingatlanportfóliója a leírások miatt számottevően zsugorodott, a befektetők így is bőkezűbb osztalékfizetésre számíthatnak.

Sydney,,New,South,Wales,,Australia-,20,April,2019:,Allianz,Building
Duplázta profitját év végén az Allianz, a befektetők ötödével magasabb osztalékra számíthatnak. 
Fotó: Shutterstock   

 

Duplázódó profittal zárult az év 

Az európai pénzügyi óriás adózott nyeresége az egy évvel korábbi 1,1 milliárd euró közel duplájára, 2,15 milliárd euróra nőtt a decemberrel zárult három hónapban, de kissé így is elmaradt a 2,18 milliárdos elemzői konszenzustól. Az egy részvényre jutó tisztított nyereség másfélszeresére, kereken hat euróra nőtt.      

A negyedéves eredményt az élet- és az egészségbiztosítási üzletág hajtotta, főként az Egyesült Államokban és Olaszországban. A szegmens működési eredménye (EBIT) 29 százalékkal futott fel, 1,36 milliárd euróval hozzájárulva a csoport teljesítményéhez. 

Az ingatlan- és baleset-biztosítási üzletág EBIT-je szerény 2 százalékkal, 1,61 milliárd euróra bővült. A vagyonkezelési tevékenységből 912 millió eurós üzleti eredménye származott a német pénzügyi szolgáltatónak, ez éves alapon 13 százalékos javulás.

Az Allianz is megérzi a német válságát

A legnagyobb európai intézményi befektetők közé sorolt német társaság ingatlanportfóliójának értéke 6,2 százalékkal, 58,4 milliárd euróra esett vissza az átértékeléseknek és egyes eszközök eladásának következtében. 

A német piacon és az Egyesült Államokban egyaránt jelentősen mérséklődött a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet és ezzel párhuzamosan ezek ára is. Az irodaházak aránya 52-ről 49 százalékra csökkent a portfólión belül tavaly év végére.     

Az erős negyedik negyedévnek is köszönhetően az európai pénzügyi óriás harmadával megugró, 8,54 milliárd eurós nettó nyereséget könyvelhetett el 2023-ban.

Az Allianz teljes éves működési eredménye 7 százalékkal, 14,76 milliárd euróra emelkedett, 2024-ben pedig 13,8–15,8 milliárd euró közötti teljesítményt vár ezen a soron a vezetőség.    

Bőkezű részvényesi juttatás a láthatáron

A vezetőség a felfutó profitból ötödével magasabb kifizetésére tett javaslatot, a befektetők így részvényenként 13,8 eurós kifizetésre számíthatnak. A frissített osztalékpolitika alapján a társaság a jövőben profitjának 60 százalékát osztaná vissza a befektetőknek ez eddigi 50 százalékos kifizetési aránnyal szemben. A közvetlen részvényesi juttatást egy egymilliárd euró keretösszegű részvény-visszavásárlási programmal is megtoldotta a menedzsment.

Az Allianz árfolyama 2024-től
 

A befektetők a friss vállalati hírek nyomán elérkezettnek látták az időt a profitrealizálásra, így az Allianz részvényei 3,1 százalékot estek a péntek délelőtti kereskedésben. A biztosító részvényeivel még így is 22 éves csúcs közelében kereskednek a frankfurti börzén.