A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc eladja 1997-ben alapított bankját a Barclaysnak, miután több más nagy pénzintézettel is tárgyaltak, így a HSBC-vel és a Lloydsszal is. Az üzlet értéke a Sky News szerint elérheti az egymilliárd fontot. (Egy font 456,5 forint.)

Retail Banking Industry: Tesco BankLight shining on the Tesco Bank telephone contact centre in Glasgow, Scotland, on Saturday 11th April 2015. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto) (Photo by Jonathan Nicholson / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Tesco Bank átkerül a Barclayshoz. Fotó: AFP

A megállapodás értelmében idővel a Tesco Bank mind a 2800 alkalmazottja átkerül a vevőhöz. Az üzlet azonban csak a Tesco Bank hitelkártyás, betétes és hitelezéses üzletágát érinti, a szélesebb körű szolgáltatások, így a biztosítások, ajándékkártyák és készpénzautomaták maradnak a bolthálózatnál – emlékeztetett a brit hírtelevízió.

A cég tudatta a bank ötmillió ügyfelével, hogy nincsen semmi teendőjük, a bank hamarosan megkeresi őket.

A Barclays várhatóan nagyjából 600 millió fontot fizet a Tesco Bank hitelkártyáiért, fedezetlen személyi kölcsönökért, betétekért és operációs rendszerekért.

Customers use RBS branded automated teller machines (ATMs), at a Tesco Bank cash point, in Liverpool, north west England, on November 7, 2016. Britain's Tesco Bank said Monday that around 20,000 customers had money stolen from their accounts after it was hit by hackers. The bank, a subsidiary of British supermarket giant Tesco, the UK's biggest retailer, said it was trying to refund accounts that had been subject to fraud as quickly as possible. (Photo by PAUL ELLIS / AFP)
A készpénz-automaták maradnak a kereskedelmi lánc tulajdonában.
Fotó: AFP

További 400 millió fontra számítanak több más folyamat lezárását követően – közölte a Tesco, hozzátéve, hogy 

a teljes összeget részvény-visszavásárlás formájában juttatják vissza a részvényeseknek.

A javaslatok 7,7 milliárd fontnyi tőkeigényes eszközt és 6,7 milliárd fontnyi pénzügyi kötelezettséget távolítanának el a mérlegből.

A Tesco közölte, hogy az ügylet – a hatósági engedélyek függvényében – a Barclayszal való stratégiai partnerség kezdetét jelenti, amely első körben tíz évig tart.