BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulóponthoz érkezett az RWE árfolyama?

Zuhanással indította a német energetikai vállalat, az RWE árfolyama a 2024-es évet, több mint 18 százalékot esett az év első heteiben. A januári esés betudható a gyenge nyersanyagáraknak és a vállalat kijelentésének, amely szerint a 2024-es évben gyengébb számokat várnak az energiaárak jelentős csökkenése miatt.

Szerző: Rácz Balázs, az MBH Bank Elemzési Centrumának részvényelemzője

A január 26-án publikált előzetes számok alapján a menedzsment az 5,2–5,8 milliárd eurós sáv aljára várja a 2024-es évre a korrigált EBITDA-t, ami jelentős csökkenés a 2023-as év várt 7,1–7,7-es sávjához képest. 

 

A hírre a befektetők adni kezdték a részvényt, és több mint 6 százalékot zuhant az árfolyam. 

A rossz 2024-es kilátások azonban elnyomták a 2023-as év felülteljesítését az előzetes számok alapján. Az erős teljesítményért nagyrészt a víz/gáz/biomassza szegmens és az ellátási és kereskedelmi üzletág felelt a 2023-as évben. A pontos számokat március 14-én publikálják, azonban az előzetes számok alapján az RWE szerint a korrigált EBITDA 8,38 milliárd euróra nőhet a becsült 7,1–7,7 milliárd euró helyett, míg a nettó eredmény 4,5 milliárd euróra rúghat a várt 3,3–3,8 milliárd helyett. 
A befektetők a rossz kilátásokra fókuszálva véleményünk szerint túladták a részvényt, és eltekintettek a 2023-as túlteljesítéstől, ami egyensúlyozhatja a későbbi negatív kilátásokat. 

A vállalat a 2024-es előrejelzését túlságosan negatívra becsülheti, 

a hírekre való negatív reakció pedig túlzónak tekinthető, hisz az energiaárak csökkenését már év eleje óta árazza a piac, ez látható az árfolyamon is. Technikai szempontból nézve a vállalat hosszú távon (2015 óta) kiegyensúlyozott, felfelé haladó trendet követ. Közelebbi idősávot vizsgálva látható, hogy az RWE árfolyama 2024 elején nagyot esett, és elért egy kritikus technikai támaszszinthez 32,5 eurónál. Ezen a szinten húzódik egy erős támasz, és az utóbbi két évben 32,5 euró többször is megállította és megfordította az árfolyamot. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.