Csendes erősödésbe fogott szerda délelőtt a forint, egy euróért 387,9 forintot kell adni a devizapiacon. Kedden még a 390-es ellenállás alatt folyt a kereskedés, majd innen pattant vissza a kurzus, ennek folytatása látható a szerdai kereskedésben.

Hungarian,Forints,In,Hand,And,Grocery,Store,In,The,Background.
Fotó: Shutterstock

Az Equilor elemzői szerint a 387-es támasz az érdekes, amire a mai kereskedésben érdemes figyelni: esetleges letörésével 385-ig nyílna meg a tér. Közeledik az MNB kamatdöntő ülése, jövő hét kedden eldől, hogy milyen ütemben folytatódik a kamatvágási ciklus. 

Szerdán (ma) kihelyezett kormányülés kezdődik – a fő napirendi pontok az új gyermekvédelmi törvénycsomag, illetve dönthetnek az új államfőjelöltről is, egyik sem valószínű, hogy befolyásolja a forint kurzusát. 

A zloty ismét gyengül, azok után, hogy kedden egyhetes csúcsra erősödött az euróval szemben. Az Európai Bizottság pozitívan fogadta a Lengyelország által bemutatott terveket, amely szerint  helyreállíthatják az igazságszolgáltatás függetlenségét. A tét nagy, az igazságügyi reform végrehajtásával Lengyelország 

kikerülhet a 7-es cikkely szerinti eljárás alól, és felszabadulhat a mintegy 60 milliárd eurónyi felfüggesztett uniós forrás. 

 

Ahogy az euró/dollár is fordul felfelé, úgy távolodik kicsit a 390 környékétől az euró/forint árfolyama, amiben nagyon hazai okok továbbra sincsenek, vagyis a közeljövőben változatlanul a külpiaci hangulat alakulása lehet meghatározó – elemeztek délelőtt a Raiffeisen Bank szakértői. 

Fókuszban továbbra is a jövő keddi kamatdöntés van, 

ami kapcsán a piac ismét kissé szkeptikus annak kapcsán, hogy célszerű-e most fokozni 75-ről 100 bázispontra a kamatvágások ütemét a jelenlegi árfolyamszintek mellett annak ellenére, hogy a legutóbbi várt alatti inflációs és GDP-adatok ezt indokolnák – írták az elemzők.