Óriási összeg távozik kedden és szerdán a Magyar Államkincstárból, a jeles napoknak az érintett Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) tulajdonosai örülhetnek leginkább. Kedden három PMÁP-sorozat kamatfizetése aktuális, szerdán egy negyediké, plusz egy tőkefizetés is esedékes: lejár a 2024/I papír, amely szintén inflációkövető.

állampapír
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A két nap alatt több mint 357 milliárd forint kerül vissza a magánbefektetőkhöz.

Nem kell sokat várni az újabb pénzesőre: 23-án a 2028/I, 24-én a 2027/K kötvénynek van kamatfordulója, a kettő együtt további 135 milliárd forinttal gyarapítja a lakossági vagyont.

javított
Közelgő PMÁP-kifizetések
 

A fél ország most azt találgatja, mihez kezdenek a kötvényesek a kamatbevétellel és a tőkejuttatással. A magánbefektetőknek azt kell eldönteniük, beérik-e a korábbiaknál alacsonyabb hozammal, és újra állampapírokba fektetnek, vagy máshová –  részvények, befektetési jegyek, egyéb – irányítják a pénzüket. 

A HOLD Alapkezelő portfóliókezelője, Balásy Zsolt szerint a PMÁP sztorinak gyakorlatilag vége. Azt írta a Holdblogon, hogy egyrészt a 2024-ben még 18 százalék körüli kamatot fizető verziók 2025-től durván átárazódnak, egy számjegyű hozamokat ígérve, így 2024 vége felé már elindulhat a kiáramlás. 

Ráadásul közben az idén kifizetendő PMÁP-kamatokat is valahova tenni kell, miközben a most kapható állampapírok már közel sem annyira vonzóak. Idén 1200 milliárd forint kamatfizetésről beszélünk – ez közel van egyévnyi budapesti lakástranzakció értékéhez

– érvelt a HOLD szakértője, elemzése szerint az ingatlanpiac idei várható fellendüléséhez is hozzájárulhat a PMÁP-kiáramlás.    

Miró József, az Erste vezető elemzője szerint a jelenlegi tőzsderali kellős közén – az értékeltségeket is figyelembe véve – izgalmas célpiaca lehet a kiáramló százmilliárdoknak a magyar részvénypiac is

Februárban közel 500 milliárd forintot kapnak a PMÁP-osok, az év első felében 1000 milliárd körüli összeg várható, az utóbbi a 2024-re várható 1,2 százaléka, jelentős összeg.  

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a magas lakossági állampapírkamatok számos befektetőt csábítottak el a részvénypiacról az elmúlt években, akik most a csökkenő kamatokat látva újra a tőzsdei befektetések felé fordulhatnak

– véli Miró. Számítása szerint ha a fenti ezermilliárd forint a magyar részvénypiacon landolna, az az elérhető BUX-kosár részvénykapitalizációjának 14 százalékával érne fel. 

Persze biztosra vehető, hogy a fenti összeg nem fog a BUX-kosárban lévő részvényeknél landolni, de azért mutatja, hogy a mostani kamatfizetéseknek milyen komoly hatása is lehet a világ egyik legalulértékeltebb piacára nézve.      

Az SPB privátbankára pedig a VG-nek itt értekezett arról, hogy elsőként azt érdemes mérlegelniük a befektetőknek, hogy milyen időtávra, mekkora kockázattal és milyen devizában szeretnék a lejáratok után keletkezett összeget újra befektetni.

Százmilliárdokról döntenek a Prémium Magyar Állampapír-tulajdonosok

Több mint 660 milliárd forint további sorsáról kell dönteniük a következő hetekben a Prémium Magyar Állampapír-tulajdonosoknak.