A szaúd-arábiai nemzeti olajtársaság megemelte a tavalyi év után járó osztalékot, annak ellenére is, hogy profitja éves alapon a negyedével csökkent. A vállalat azt is közölte, hogy 2028 utánra halasztotta termelésbővítő beruházásait, ami 40 milliárd dolláros megtakarítás ebben a négy évben.

Oil Company's Logo - Photo Illustration
The Aramco logo is being displayed on a smartphone in this photo illustration taken in Brussels, Belgium, on January 13, 2024. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az Aramco néven ismert Saudi Arabian Oil Co. vasárnap közölte, hogy tavaly 121,3 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, szemben a 2022-es 161,1 milliárd dollárral. Az Aramco a profit visszaesését az alacsonyabb kőolajáraknak és a kisebb eladott mennyiségeknek tulajdonította.

A társaság a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó alaposztalékát 4 százalékkal, 20,3 milliárd dollárra, a teljesítményhez kötött kifizetését pedig 9 százalékkal, 10,8 milliárd dollárra emelte. A tavaly kifizetett osztalékok összege 97,8 milliárd dollár volt, ami 30 százalékos növekedés 2022-höz képest.

Rugalmasságunk és agilitásunk révén a gazdasági ellenszélben is egészséges a cash-flow és magas szintű a jövedelmezőség

– dicsekedett Amin H. Nasszer, az Aramco elnök-vezérigazgatója.

Január végén az Aramco leállította a maximálisan fenntartható kőolajtermelési kapacitásának bővítésére irányuló terveit, miután Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy napi 12 millió hordón tartja ezt a szintet.  

Tavaly az Aramco költségei 28 százalékkal, 49,7 milliárd dollárra nőttek. Novemberben 52 milliárd dollárról 48 milliárd dollárra szűkítették a beruházásokat.  

Tavaly az Aramco átlagosan napi 12,8 millió hordó olajegyenértéket termelt, szemben a 2022-es 13,6 millióval. A 2021-es szinthez képest 2030-ra több mint 60 százalékkal kívánják növelni a földgáztermelést.

Az Aramco legnagyobb részvényese Szaúd-Arábia. Ezért

a vállalat osztalékpolitikáját a rijádi igényekhez szabják.

Korábban 80 dolláros olajár mellett volt nullszaldós a szaúdi költségvetés, ám ez a határ napjainkra 100 dollár közelébe kúszott.  Mióta az ország elnyerte a 2029-es ázsiai téli játékok rendezési jogát, egy egész várost építenek a sivatagban 500 milliárd dolláros költségvetéssel.