Érdekesen alakul a Richter biotechnológiai üzletága, ez az a szegmens, amely egyelőre még nem nyereséges, a gyógyszergyártó azonban folyamatosan „feltölti tartalommal” a sztorit, így az a befektetői szemmel is egyre értékesebb lehet. A társaság vezetői csütörtökön tartottak tájékoztatót, ahol kiemelték, az üzletág megerősítését szolgálta két, nemrégiben végrehajtott akvizíció.

Debrecen, 2018. március 29.Laboratóriumi munkatárs a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Debrecen, 2018. március 29.
Laboratóriumi munkatárs a Richter Gedeon Nyrt. új debreceni molekuláris biológiai laboratóriumában az avatás napján, 2018. március 29-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mindkét hírt pozitívan értékelte a piac, a tulajdonrész 100 százalékra való feltornázását a Helm AG-ben, valamint a bevásárlásukat a Formyconba.

Két vegyesvállalatból is kivásárolta partnerét a Richter

Összesen 112,4 millió euróért lesz 100 százalékos tulajdonosa a két vállalatnak a Richter Gedeon.

A magyar gyógyszergyártó vezetői azzal számolnak, hogy a biotech üzletág 2027-ben válik nullszaldóssá, majd onnan nyereségessé.

Tovább akvizíció a nagymolekulás szegmensben most nincs napirenden, a megerősített divízió kutatás-fejlesztési kerete idén 35–50 millió euró, a következő években az ilyenirányú költségeket csökkenő pályára állítják. 

A menedzsment várakozásai szerint a denosumab hatóanyagú bioszimiláris készítmény idén hatósági jóváhagyást kap, míg a tocilizumab a harmadik kísérleti fázisba léphet.