A Richter Gedeon Nyrt. megállapodást írt alá a Helm AG németországi székhelyű részvénytársasággal, hogy megvásárolja annak 50 százalékos részesedését a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG, valamint 30 százalékos részesedését a Richter-Helm BioLogics GmbH & Co. KG. vegyesvállalatokban, ezzel a két vállalat 100 százalékos tulajdonosává vált – derült ki a vállalat szerdai közleményéből.

Richter
Fotó: Róka László / MTI

A Richter-Helm BioLogics vállalatban szerzett részesedésért 40,6 millió eurót, a Richter-Helm BioTec vállalatban szerzett részesedésért pedig 71,8 millió eurót fog kifizetni,

azaz összesen 112,4 millió euróért, vagyis több mint 44 milliárd forintért vásárolta ki a két cégből a partnerét a Richter.

A vételár kifizetése mindkét vállalat esetében a tranzakció zárásakor esedékes, ami a német és a magyar versenyhivatalok engedélyének, illetve a szerződésben rögzített egyéb feltételeknek a függvénye.

A Richter a 71,8 millió eurós összegen felül 2025 és 2029 között további kifizetéseket fog teljesíteni az Richter-Helm BioTecre vonatkozóan, utóbbi cég teljesítményének függvényében.

A Richter-Helm BioTec tulajdonában van a teriparatide bioszimiláris eszköz, amely világszerte számos licencpartnerrel rendelkezik, ideértve a STADA-t, Daewont, Mochidát és magát a Richtert is. A Terrosa jelenleg a Richter Biotechnológiai üzletágának fő terméke, amely 2023-ban összesen 56,8 millió eurós árbevételt ért el. A teriparatide globális árbevétele tavaly megközelítette a 125 millió eurót.

A Richter-Helm BioLogics egy észak-németországi központú, a mikrobiológiai bérgyártás és -fejlesztés területén vezető, három telephellyel rendelkező vállalat, tapasztalt menedzsmenttel, több mint 300 alkalmazottal és csaknem 60 millió eurós éves árbevétellel. A vállalatnál a tervek szerint 2024-ben kerül befejezésre egy nagyszabású, 100 millió euró értékű, jelentős kapacitás bővítést eredményező beruházás, ami a további növekedést alapozza meg, és javítja a gyógyszeripari ügyfelek számára nyújtott szolgáltatások körét.

A tranzakció megerősíti a Richter tulajdon- és ellenőrzési jogát a németországi biotechnológiai eszközök felett, emellett tovább növeli biotechnológiai üzletágának bevételeit és jövedelmezőségét.

Tekintettel arra, hogy a Richter már eddig is a Richter-Helm BioLogics többségi tulajdonosa volt, a cég üzletágba történő integrációja minden bizonnyal zökkenőmentes lesz.

A Richter árfolyama 2023-tól
 

„A német eszközök a Richter jelenlegi magyarországi biotechnológiai kapacitásával együtt egy igen erős platformot fognak létrehozni, ami lehetővé teszi, hogy költséghatékony módon kínálhasson még színvonalasabb szolgáltatásokat, a hosszú távú értékteremtés biztosítása mellett a Richter, annak vevői és a partnerei számára egyaránt” – nyilatkozta a tranzakció kapcsán Bogsch Erik, a Biotechnológiai üzletág igazgatója.

Lemondott a Richter éléről Bogsch Erik

Bogsch Erik március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett. Az igazgatóság a lemondást a február 26-i ülésén elfogadta.