Költségeinek növekedésére és stagnáló autópiacra számít idén a Continental, amely a várakozásoktól elmaradó 2023-as teljesítményről számolt be csütörtökön. A gumiabroncsokat és vezetéstechnikai eszközöket gyártó német autóipari csoport részvényei 4,5 százalékos eséssel indították a napot a frankfurti börzén.

Continental Regensburg27 February 2020, Bavaria, Regensburg: Flags with the lettering of Continental and Vitesco are waving in the electronics factory. Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Javuló, de a vártnál gyengébb teljesítményről számolt be a Continental. Fotó:  AFP

A hazánkban is jelen lévő, tizenkét magyarországi helyszínen nyolcezer dolgozót foglalkoztató társaság a 2022-est 32 százalékkal túlszárnyaló, 2,5 milliárd eurós tisztított üzemi eredménnyel zárta 2023-at, de még így is elmaradt a piaci várakozásoktól. Az üzemieredmény-hányad a tavalyelőtti 4,9-ről 6,1 százalékra javult.

Bevételei eközben éves alapon 5 százalékkal, 41,4 milliárd euróra emelkedtek, a piaci várakozásokat itt sem sikerült hoznia a vállalatnak.

Az adózott nyereség az egy évvel korábbi, vékonyka 66,6 millió euróról 1,16 milliárd euróra ugrott, ami egy részvényre vetítve 5,78 eurós eredmény. A megszaladó nyereségből a vállalat részvényenként 2,2 eurót osztalékként fizetne ki, a befektetők így a korábbinál 70 centtel magasabb kifizetésre számíthatnak.

A német autóipari beszállító 2024-ben félmilliárd eurós többletkiadással számol az emelkedő bérköltségek következtében, legfőképpen az autóipari részlegénél, ahol tavaly több ezer fős elbocsátást jelentett be.

Az idei évre 41–44 milliárd eurós árbevétellel, valamint 6–7 százalék közötti üzemieredmény-hányaddal (EBIT-marzs) számol a vezetőség, elsősorban a tavaly végrehajtott áremelések, valamint költségcsökkentő és hatékonyságnövelő intézkedések eredményeként.

A legnagyobb szegmens, az autóipari üzletág forgalma ezen belül 20–22 milliárd eurós lehet, 3–4 százalékos üzemi árrés mellett.

A Continental árfolyama 2024-től
 

A vezetőség célszámai nagyjából rímelnek a piaci konszenzussal, az elemzők várakozása szerint ugyanis a társaság 42,8 milliárd eurós forgalom és 6,8 százalékos EBIT-marzs elérésére lehet képes idén.