Lendületesen nyitott a pesti kedden, a vezető részvények többsége pluszban kezdte a napot. A BUX index 0,24 százalékkal, 65 759 pontig erősödött a kereskedés első perceiben.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
Fotó: Shutterstock

A Magyar Telekom papírjai hatalmas ralival indították a napot: a távközlési cég részvényei 1,25 százalékkal, 890 forintig ugrottak a nyitást követően. Az OTP árfolyama 0,53 százalékkal, 16 950 forintig, a Mol kurzusa 0,14 százalékkal, 2930 forintig erősödött, míg a Richter papírjai 0,31 százalékkal, 9630 forintra süllyedtek a kereskedés első perceiben. 

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A forint a mai napot is gyengén kezdte: az euróval szemben egészen a 395,8-es szintig csúszott, mielőtt minimálisan korrigálni tudott, a dollárral szemben pedig a 361,79-os szinten jegyzik a hazai fizetőeszközt. 

Kisebb korrekcióra már képes volt a forint az euróval szemben

Az ismételt értékvesztés mögött minden bizonnyal az a rendkívüli hír áll, miszerint az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) jogvitája nyomán hazánk mégis eleshet a számára már egyszer megítélt, 12,2 milliárd eurótól. 

Magyarország miatt éppen atomjaira hullik Brüsszel: az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot – ilyen még nem történt

Történelmi fejlemény állt be hétfőn este az uniós belpolitikai csatározásban . Az Európai Parlament képtelen elfogadni, hogy az Európai Bizottság odaadta a Magyarországnak járó egy részét, ezért bíróságra menne.

Az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága ugyanis zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot (EB), mert véleményük szerint az megalapozatlanul szabadított fel kohéziós forrásokat Magyarországnak. Az ügy pikantériája, hogy a EB csak nemrég, hosszú évek parttalan vitája után oldotta mégis fel a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részét, egészen pontosan eddig 12,2 milliárd eurót. További, nagyjából 20 milliárd euró sorsa még így is vastagon bizonytalan, de a brüsszeli tisztviselők lépéseit látva nemcsak a jövőbeli döntés végkimenetele bizonytalan, de a már megtörtént lépést is vitatják.