Egészen különös folyamat vette kezdetét hétfőn este Brüsszelben – erről a Politico cikkéből értesülhetett a nyilvánosság. Az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága ugyanis zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot (EB). 

Brussels,,Belgium.,10th,July,2019.,Ursula,Von,Der,Leyen,The
Politikai kötéltáncot jár Ursula von der Leyen az újraválasztása érdekében. Az Európai Bizottság elnöke hétről-hétre változtatja álláspontját fontos kérdésekben.
Magyarország miatt éppen atomjaira hullik Brüsszel: az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot – ilyen még nem történt. Fotó: AFP

A brüsszeli politikában kifejezetten befolyásos lap nem fukarkodik a jelzőkkel a fejlemény kapcsán: azt egyenesen történelmi lépésnek értékelte.

Miért perli be az Európai Parlament az Európai Bizottságot?

Az egész ügy mögött Magyarország áll, pontosabban az, hogy az EB hosszú évek parttalan vitája után mégis feloldotta a Magyarországnak járó egy részét, egészen pontosan eddig 12,2 milliárd eurót. További nagyjából 20 milliárd euró sorsa még így is vastagon bizonytalan, de az EP a 12,2 milliárd eurós kifagyasztást is szíve szerint visszacsinálná.

Mégpedig azért, mert szerinte a bizottság megalapozatlanul szabadított fel kohéziós forrásokat Magyarországnak.

Ezt olyannyira komolyan gondolják, hogy hétfő este az EP jogi bizottsága úgy határozott, beperli az EU végrehajtó hatalmát, vagyis az EB-t, mert a Magyarország szempontjából kedvező döntéssel megsértette az adófizetők pénzének védelmére vonatkozó kötelezettségét. Ráadásul a lépést majdnem egyhangúan támogatták a testületben: 16 képviselő szavazott a kereset mellett, amelynek mindössze egy ellenzője volt.

Mi a jelentősége az Európai Parlament keresetének az Európai Bizottság ellen?

Ugyan a fejlemény kétségkívül páratlan, egyelőre korai megkongatni a vészharangot. Egyrészt olyan politikusok álltak a kezdeményezés élére, akik egyértelműen bűnösként tekintenek a jelenlegi magyar kormányra. Ilyen például a zöld Daniel Freund is. Miután nyáron éppen EP-választások lesznek, a magyarkérdés pedig kampánytéma a liberális oldalon, ezért a kialakult helyzet könnyen értelmezhető úgy is, hogy a politikai vetélkedés egyik újabb fejezete.

Ugyanakkor az is tény, hogy ha valóban perre kerül a sor, annak 

vaskos kihatásai lehetnek a magyar EU-s pénzek folyósítására. 

Jósolni azonban nehéz, ugyanis egyelőre nincs ítélkezési gyakorlat ilyen esetekre. A Politico a következő lépésről azt írja, hogy csütörtökön a képviselőcsoportok vezetői fognak találkozni, hogy végső jóváhagyást adjanak Roberta Metsola parlamenti elnöknek a bizottság bíróság elé citálásához. Ennek hivatalossá tételének határideje március 25. A kiszivárgott hírek szerint a szocialisták, a zöldek, a baloldal és a liberálisok mellett a néppárt képviselőcsoportjának első embere, Manfred Weber is le fogja tenni a voksát a per mellett.

Újabb 30 milliárd forintnyi, eddig blokkolt EU-s forrás érkezett Magyarországra

Varga Mihály bejelentette az újabb uniós pénz érkezését. A tárcavezető elmondta, hogy a forrást a Kehop Plusz keretében használja fel a kormány.