Évi 68 millió dollár értékű aprópénz kerül a szemétbe Amerikában a Reworld szerint. A fenntartható hulladékot feldolgozó vállalat az elmúlt hét évben tízmillió dollár értékű érmét gyűjtött össze. Ami nem kis teljesítmény, hiszen jórészt 1, 10 és 25 centes címletekről van szó. Ritka madár az 50 centes és a fém 1 dollárosok is jobbára csak automatákból kerülnek elő. Az utóbbi címletet a papír egydollárosok uralják.  

aprópénz
Aprópénz Amerikában: az egycentest három centért készíti a pénzverde / Fotó: Shutterstock

„Ha elveszítenél egy 100 dolláros bankjegyet, megkeresnéd. Ha elveszítenél egy csekket, megkeresnéd. De egy pennyt senki sem fog keresni” – mondta Robert Whaples, a Wake Forest Egyetem közgazdaságtan-professzora, aki azért kampányol, hogy vonják ki a forgalomból az 1 centes pénzérmét (penny), amelyet a pénzverde darabonként 3 centért készít. 

Manapság már a mosodákban, a parkolóóráknál és a buszokon is lehet kártyával fizetni, ezért a pénzérméket egyre nehezebb elkölteni, emiatt lassan keringenek a gazdaságban, vagy egyáltalán nem forognak. A Federal Reserve szerint az Egyesült Államokban 

az érmék több mint fele az emberek otthonában pihen, mint perselypénz.

Rengeteg érme vész el például a repülőtéri ellenőrző pontokon, a Közlekedésbiztonsági Hivatal jobb években közel egymillió dollárt gyűjt be ily’ módon. A

  • szőnyegpadlókról, 
  • kanapépárnákról vagy 
  • autóülésekről a porszívókba kerülő érmék 

pedig nagy eséllyel a hulladéklerakóban végzik.

A Reworld 2017 óta foglalkozik hulladékfeldolgozással. Ipari mennyiségben égetnek szemetet, s a végtermék erőművi tüzelőanyag. A hamuból gépek válogatják szét a fémeket. A vállalat évente 550 ezer tonna fémet nyer vissza, beleértve az üdítősdobozokat, régi csöveket, kulcsokat és ezüstedényeket is. Az érméket az automata berendezés csak egybegyűjti, a negyed dollárokat, az eurócentek, a kuvaiti érméket és a metrótokeneket már emberi kezek válogatják szét. A vállalat által kinyert érmék 60 százaléka volt elég jó álapotban ahhoz, hogy felhasználható legyen, ezek banki letétbe kerülnek. A maradék hasznos fém, az amerikai 5 centes például nikkel.

Az amerikai repülőtereken hagyott aprópénz évi mennyisége
Rengeteg aprópénz vész el a repülőtéri várócsarnokokban

Kincset érő aprópénz a szemétben

Nem véletlen az érmék kézi válogatása. Vannak egészen különleges, nagy értékű érmesorozatok is. Ilyen például a Buffalo-nikkel, az 1913 és 1938 között vert, bölényt ábrázoló 5 centesek, melyek jó állapotú darabjaiért akár több ezer dollárt is adnak a gyűjtők.   

Régen az emberek bankokba vitték az aprót. De az elmúlt évtizedekben az amerikai pénzintézetek fiókjaiból eltávolították az érmebeváltó automatákat. Így most  az élelmiszerboltokban és a benzinkutakon próbálnak váltani az amerikaiak, továbbá a Coinstar foglalkozik pénzváltással. A vállalat 24 ezer kioszkja 800 milliárd érmét dolgoz fel évente.

De például egy amerikai házaspár, Sara és Justin Ilse 

65 507 pénzérméből 230 négyzetméteres mozaikpadlót rakott ki az otthonában, amit a közösségi médiában is bemutattak. 

A felhasznált érmék egyharmadát Sara apjától és sógorától kapták, akik otthon üvegekben gyűjtötték az aprót évtizedeken át. A többit a helyi bankban vásárolták.