Várhatóan megduplázza idén az osztalékát és a Standard kategóriájába készül a magyar gazdaság, azon belül különösen az ipar egyik legsúlyosabb gondjának, jelesül a tulajdonosi generációváltás problémájának a megoldásán dolgozó Navigator Investments – kezdte szerda reggeli sajtótájékoztatóján a jelenleg a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzett vállalat alapító-tulajdonosa és igazgatósági elnöke, Jutasi Zoltán.

Navigator
Jutasi Zoltán, a Navigator Investments alapító-tulajdonosa

 

A Julius Globe hatalmas lépcsőfok a Navigator számára

A cég egyébként éppen egy hete zárta le a különféle készülék- és alkatrészgyártással foglalkozó és modern gépparkkal rendelkező győrújbaráti Julius Globe Kft. felvásárlását, az akvizíciót részint saját erőből, részint hitelből finanszírozva. Ezzel már a harmadik ipari céget szerezte meg a Navigator, a kis és közepes sorozatú alkatrészek gyártásával foglalkozó Instrum és a belsőépítészeti megoldásokat kidolgozó Trifolium International Kft. mellé.

A társaság stratégiai modellje szerint egyébként nem csupán a cégek megvásárlásáról van szó, hanem az igazi munka csak azt követően kezdődik, hiszen szakmai tulajdonosként kívánják egyengetni a megszerzett cégek útját, segítve technológiai megújulásukat, kialakítva cégcsoporton belüli kapcsolatrendszerüket. A felvásárolt cégek vezetőit pedig bevonják a csoport vezetésébe, a Julius Globe egyik volt tulajdonosát, Rácz Erikát például beveszik az igazgatóságba. 

A Julius Globe csatlakozásával a cégcsoport pro forma árbevétele tavaly 4 milliárd forintra, pro forma nyeresége pedig 450 millió forint fölé

 nőtt volna, ha az akvizícióra tavaly év elején került volna sor, miközben a munkavállalói létszám is a duplájára nőtt.

Ambiciózus növekedési stratégiát tett közzé a cég

A Navigator a legújabb tranzakcióját követően sem kíván leállni, a cél egy ipari innovációs technológiák alkalmazásában élenjáró vállalatcsoport kiépítése és működtetése aktív akvizíciós stratégia megvalósításával.

Az új stratégia alapján az akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ra évi 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA-t és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53 százalék közötti éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.

Ennek érdekében három év alatt három akvizíció sikeres megvalósítását és a nemzetközi terjeszkedés előkészítését és megkezdését tűzték ki célul.

Eközben a tőkepiacon nyilvános részvénykibocsátást terveznek, ami várhatóan javítja a likviditást, másrészt lehetővé teszi a régiós terjeszkedés megvalósítását, illetve a BÉT Standard kategóriába történő átlépést.

Osztalékfronton idén a tavalyi 0,6 forintos visszaosztást követően idén már 1,2 forintot fizetnek részvényeseiknek. Napirenden van az osztalékpolitika elfogadása is. A cégvezetés elkötelezett az évről évre emelkedő, stabil osztalékkifizetés mellett.

A menedzsment a növekedési előrejelzéséhez mérten alulértékeltnek tartja a jelenleg 60 forint körül forgó részvényeit.