Már két éve tervezgeti, de hamarosan bizonyossá válhat, hogy a legendás lexikonokat és szótárakat kiadó chicagói székhelyű Encyclopaedia Britannica megjelenik részvényeivel a New York-i tőzsdék egyikén. A Bloomberg úgy értesült, hogy az ehhez szükséges dokumentumokat a társaság január végén már benyújtotta az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC), és az elsődleges részvénykibocsátáshoz (IPO) a júniusi dátumot tartja a legvalószínűbbnek. 

Britannica Chicago,,Illinois,,Usa,-,April,23,2018,:,View,Of,The
A Britannica chicagói székháza a felhőkarcolók árnyékában / Fotó: Shutterstock / Ben Bryant

A Britannica már felkért tanácsadókat is az ügylet megszervezéséhez, neveket azonban nem árult el. Annyit viszont tudni lehet, hogy a kiadótársaság az egymilliárd dolláros piaci kapitalizáció elérését tűzte ki célul. A befektetőknek felkínált részvények mennyiségéről és a közkézhányad várható alakulásáról sem szivárogtak még ki érdemi információk.

A tőzsdei bevezetés véget vetne a Britannicát körülvevő spekulációknak, pénzügyi mutatói nyilvánossá válnának, így a befektetők 

könnyedén megítélhetik, hogy a modernizált társaság mennyire tekinthető aranybányának, vagy épp pénztemetőnek. 

Annyi biztos, hogy az utóbbi két évben magánbefektetők bevonásával próbálkoztak, de ennek a sikeréről a Bloomberg sem tudott hiteles információkkal szolgálni. Egy hozzávetőleges adat azonban nyilvánosságra került, nevezetesen a 2022-es bevételé, amelyről Jorge Cauz vezérigazgató még azon év szeptemberében elárulta, hogy megközelíti majd a százmillió dollárt.

Britannica: fényes múlt, homályos jövő

A több mint 250 évvel ezelőtt alapított Encyclopaedia Britannica a legrégebbi angol nyelvű általános enciklopédia – a honlapján található bejegyzés szerint. A kiadót Jaqui (Jacob) Eli Safra, a szíriai zsidó Safra bankárfamília svájci állampolgárságú, ma 84 éves leszármazottja vásárolta meg még 1996-ban. Akkor 

brutális leépítéseket hajtott végre, szerkesztők sorát tette lapátra, felszámolta a lexikonokkal házaló hálózatot, majd 2012-ben, 244 év után felhagyott az akkor épp 32 kötetes lexikon kinyomtatásával. 

A társaság az elmúlt években már igyekezett megfelelni a modern kor kihívásainak, a nyomtatott kiadványok irányából a digitális tudástárak felé haladt, és kiterjesztette tevékenységét az online oktatásra is. 

Leányvállalatai közé tartozik a Britannica Education és a Melingo AI, egy mesterséges intelligenciával működő, természetes nyelvi feldolgozó platform, amelyet nyelvtanulásban és szótárakban használnak előszeretettel. 

Britannica

Chisinau,,Moldova,-,March,2019:,Encyclopedia,Britannica,-,Complete,Stack
A Britannica kinyomtatásával 2012-ben hagytak fel / Fotó: ProximaCentauri1

A Britannicához köthető online felületek kihasználtságára nem lehet panasz, saját adataik szerint évente több mint hétmilliárd oldalmegtekintésük van, regisztrált felhasználóik között pedig 150 milliónál is több diákkal találkozhatunk. A Britannica adja ki a legendás Merriam-Webster szótárakat is.