Pénz- és tőkepiac

Stagnált a Mol, döccent a Richter, a forint pedig továbbra is gyengélkedik

Iránykereséssel indult a hét a pesti tőzsdén, a nap nyertese egyértelműen az OTP volt. A Mol ott zárt, ahol tegnap, a Richter pedig megcsúszott a hét első kereskedési napján.

A felemás pénteki teljesítményéhez hasonló formában zárta a hét első napját a Budapesti Értéktőzsde, a blue chipek fele zöldben fejezte be a kereskedést, a BUX index 0,18 százalékkal, 67 407 pontig erősödött a záró gongszót megelőzően.

bét
Keresi az irányt a Mol, a BUX mégis menetel / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nap legnagyobb nyertese a befektetőket kiábrándító, mindössze 535 forintos osztalékról ajánlatot tevő OTP volt: a JPMorgan elemzése ugyanis úgy fogalmazott, jövőre már indulhat az osztalékrakéta, azaz a nagybank ezek után már magasabb kifizetéseket garantálhat majd a befektetők számára, ez a hír pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy megalapozza a papírok jó mai teljesítményét is. A bankpapírok 0,57 százalékkal, 17 700 forintig erősödtek a nap végére, 4,3 milliárdos forgalom mellett.

Szintén zöldben zár a Magyar Telekom kurzusa is: a távközlési cég részvényei 0,55 százalékkal kerültek feljebb, a záróár pedig 920 forint volt, ezt az eredmény mindössze 97 milliós érdeklődés mellett érte el a papír. A Mol árfolyama ott zárt, ahol pénteken: egy kisebb rali után ismét 3048 forinton érte a papírokat a gongszó, 861 milliós forgalomban stagnáltak az olajipari cég részvényei.

A nap egyetlen veszteséges blue chipje a Richter volt: a gyógyszeripari vállalat kurzusa 0,59 százalékkal, 9335 forintig süllyedt a nap végére, 661 millió forintnyi kötést bonyolítva le a nap során.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A forint a nap folyamán eközben lényegi értékvesztést könyvelt el mind az euróval, mind a dollárral szemben: a közös európai fizetőeszközzel szemben 0,61 százalékkal, 394,11-ig, míg a zöldhasúval szemben 0,86 százalékkal, 370,68-ig csúszott a kurzus.

 

OTP Mol Richter
Kapcsolódó cikkek