BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még sosem kerestek ennyit az amerikai tőzsdei cégek vezérei

Főként a technológiai vállalatok, a pénzügyi cégek, a médiabirodalmak és a szórakoztatóipar reprezentánsai hasítottak, míg a vakcinagyártóknál látványosan leolvadtak a vezetői juttatások. A vezérigazgatók jövedelme döntően a részvényopcióktól függött, a bérek és bónuszok összege nem változott tavaly.

A széles piacot leképező S&P 500 vállalatvezetőinek fele legalább 15,7 millió dollárt keresett, ami rekord a vezérigazgatók mediánfizetésében. Tavaly ez a mutató 14,5 millió dollár volt. Főként a részvényjuttatások értékét duzzasztó tőzsdei rali dagasztotta a menedzseri jövedelmeket. Tavaly nem volt ritka az 50 millió dolláros éves vezérigazgatói kereset sem.   

NVIDIA's founder and CEO Jensen Huang speaks during the annual Nvidia GTC Artificial Intelligence Conference at SAP Center in San Jose, California, on March 18, 2024. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Fotó: Josh Edelson / AFP

Tavaly a legtöbb felső vezető legalább 9 százalékos emelést kapott az előző évhez képest, de minden negyedik legelább 25 százalékot. És a legtöbb vállalat legalább 13 százalékos éves részvényesi hozamot ért el – derült ki a MyLogIQ elemzéséből. 

A 25 legjobban kereső vezérigazgató közül nyolc technológiai céget vezet, míg öt-öt pénzügyi vállalatot, médiacéget vagy szórakoztatóipari vállalatot.

A legjobban fizetett Hock Tan (Broadcom) 162 millió dollárt kap a tavalyi évre,

de ehhez még öt évig maradnia kell a munkahelyén, s a részvényárfolyamnak 2025 októbere után el kell érnie bizonyos célokat. A második helyezett Nikesh Arora (Palo Alto Networks) fizetése összesen 151 millió dollárt tett ki tavaly, főként részvények formájában. Míg a harmadik Steven Schwarzman (Blackstone) tavaly 120 millió dollárt keresett, miközben a vállalat 83 százalékos teljes hozama megelőzte az amerikai vagyonkezelőket.

A vezetői fizetések döntő részét továbbra is a részvényjuttatások képezik, s ezek az opciók általában árfolyam-emelkedéshez és működési célokhoz kötöttek. 

Tavaly 

a vezetői bérek és bónuszok mediánja változatlan maradt, 

továbbra is 3,8 millió dollár.

Szerény a különbség a tőzsdén jól és rosszul teljesítő cégek vezetői juttatásai között. A tőzsdén ágazati összehasonlításban legrosszabbul teljesítő 20 százalék vezérigazgatóinak medián teljes fizetése 14,6 millió dollár volt, miközben a legjobban teljesítő 20 százalék vezérigazgatói 15,7 millió dollárt kaptak.  

Az S&P 500 részvénykosár legjobban teljesítő vállalatainak csúcsvezetői juttatása
 

A tőzsdén a 25 legrosszabbul teljesítő vállalat közel egyharmada az egészségügyi szektorban működött, köztük hat gyógyszeripari vagy biotechnológiai vállalat. És négy közműcég is ebbe a körbe tartozott.

Vakcinagondok

Látványosan olvadtak a világjárvány vakcinagyártóinak vezetői juttatásai. A Pfizer azt mondta, hogy tavaly nem fizetett bónuszokat a felső vezetőknek, miután a Coviddal kapcsolatos termékek iránti gyenge kereslet miatt a vállalat nem érte el a pénzügyi célokat. A 17,5 millió dolláros tőkejuttatás, amely Albert Bourla vezérigazgató tavalyi teljes fizetésének nagy részét tette ki, célja, hogy elismerje vezetői képességeit, és ösztönözze őt arra, hogy hosszú távú stratégiára összpontosítson. A Covid-vakcinagyártó Moderna tavaly összesen 17,1 millió dolláros fizetést adott Stéphane Bancel vezérigazgatónak, beleértve a 12,5 millió dolláros részvény- és opciós díjakat. Ezeknek a díjaknak az értéke 42 százalékkal, 7,3 millió dollárra csökkent az év végén. Emellett a korábbi években a Bancelnek odaítélt részvények értéke mintegy 167 millió dollárral csökkent tavaly.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.