Pénz- és tőkepiac

Megtáltosodott péntekre a forint

Szűk sávban zajlik a kereskedés egész héten, pénteken 385 forintért is lehetett eurót venni.

Látványosan erősödik a forint az euróval szemben péntek délelőtt. Míg a reggeli órákban 386,6 forintot kellett adni egy euróért, rövid idő alatt megközelítette a 385-ös szintet az euró-forint keresztárfolyam. Nagy rekordok ezúttal nem dőltek, kedden volt már ennél kicsivel erősebb szinten is az euró-forint.

forint_LUS_539320220707 Budapest 
Pénzváltó  Árfolyam 
Valutaváltó   Euro 
Deviza 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220707 Budapest Pénzváltó  Árfolyam Valutaváltó   Euro Deviza Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Jól jártak, akik kivártak az euróvétellel / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Bár a délután még hozhat izgalmakat a forintban (fontos makrogazdasági adat ma nincs az Egyesült Államokban) mégis elmondható, hogy egész héten szűk sávban stabilizálódott a forint, a kereskedés a 385–387-es zónában zajlott. 

Ez alól egy kivétel volt, a keddi nap, amikor is az MNB-ülés után lendületet vett a hazai fizetőeszköz, és január óta először törte le az euró-forint  árfolyam a 385-ös szintet. Ugyanakkor ez rendkívül rövid életűnek bizonyult, és ahogy a dollár erősödésbe kapcsolt a nemzetközi piacon, a forint ereje is rögtön elillant

– írta heti összefoglalójában Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Jó hír, hogy péntekre veszített lendületéből a dollár, bár csak nagyon lassan kapaszkodik az euró-dollár kurzus, amely 1,082-n áll, de ha tovább emelkedik, az megágyazhat a forint további jó teljesítményének.

A forint következő nagy tesztje jövő pénteken jöhet el, akkor a Moody’s felülvizsgálja a magyar adósbesorolást. 

A magyar fizetőeszköz további erősödésének gátat szabhat ugyanakkor, hogy a magyar kamatelőny elég sokat olvadt az elmúlt 30 napon. A 10 éves államkötvényünk hozama már csak 420 bázisponttal magasabb a referenciának tekintett németnél, egy hónapja még 460 bázispont volt a különbözet. 

Ahhoz, hogy a magyar kötvények (és vele együtt a forint) újra a jelenleginél keresettebbek legyenek a piacon, szükség lenne az Európai Központi Bank részéről kamatvágásra. A tegnap kijött előzetes májusi euróövezeti BMI-k vegyes, ám összességében mégis pozitív képet mutatnak, ez pedig a Raiffeisen Bank elemzői szerint némileg tompíthatják a kamatvágási várakozásokat, bár a piaci konszenzus szerint idén még mindig három csökkentés a legvalószínűbb az EKB részéről.
 

 

euró forint összefoglaló dollár
Kapcsolódó cikkek