Pénz- és tőkepiac

Orosz gáz nélkül maradhat Ausztria

Egy külföldi bírósági határozat miatt maradhat orosz gázszállítások nélkül Ausztria – figyelmeztette szerződéses partnereit az OMV. Ha a határozat alapján lefoglalják Ausztriában a Gazprom OMV-vel szembeni követelését, és ha az oroszok nem jutnak a pénzükhöz, azonnal leállíthatják a szállításokat.

Orosz gáz nélkül maradhat Ausztria, mivel egy az országon kívüli, de európai bíróság elrendelte a Gazprom OMV-vel szembeni követelésének lefoglalását – figyelmeztette kedden késő este úgynevezett sürgős piaci üzenetben szerződéses partnereit az osztrák energiacég.

The logo of Russia's energy giant Gazprom is pictured at one of its petrol stations in front of Gazprom's Moscow office on April 27, 2022. Russia's energy giant Gazprom said on April 27, 2022 it had stopped all gas supplies to Poland and highly dependent Bulgaria after not receiving payment in rubles from the two EU members. President Vladimir Putin last month said Russia will only accept payment for deliveries in its national currency, with buyers required to set up ruble accounts or have their taps turned off. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Az orosz Gazprom moszkvai székháza / Fotó: AFP

 

A Gazpromnál nincs pardon

Ha pedig az orosz gázipari óriás nem kapja meg határidőre a kintlévőségét, valószínűleg azonnal megszakítja a szállítást – tették hozzá.

A Gazprom a Bloomberg szerint az elmúlt hét hónapban az osztrák több mint 80 százalékát fedezte egy 2040-ig szóló hosszú távú szerződés keretében.

A külföldi bírósági határozat egy nagy európai energetikai vállalat javára szól, és amennyiben az osztrák bíróságok végrehajtják a döntést, a Gazprom leállíthatja a további gázszállítást – írja a közlemény.

Az OMV ugyanakkor nincs tisztában vele, hogy sor kerül-e az ausztriai végrehajtásra, s ha igen, mikor.

Megszólalt az osztrák hatóság is

Az orosz szállítások megszakadása rövid távon áremelkedéshez vezethet – közölte szerdán közleményében az osztrák szabályozó hatóság, az E-Control. A megfelelő alternatívák és a magas tárolási szintek azonban biztosítják, hogy nyugati szomszédunk 2026-ig ne szenvedjen hiányt.

Az E-Control és az OMV szóvivői nem voltak hajlandók megnevezni az alapügyet és a követelést előterjesztő vállalatot. Az osztrák energiaügyi minisztérium sem válaszolt az amerikai hírügynökség megkeresésére.

A Gazprom korábbi ügyfelei többek között Finnországban, Németországban, Olaszországban és a Cseh Köztársaságban nyújtottak be keresetet az orosz vállalat ellen. Kedden Bulgária is bejelentette, hogy 400 millió eurós kártérítést követel.

A bécsi kormánynak kapóra jöhet az ügy

Az ügy akkor pattant ki, amikor Ausztria egyébként is felülvizsgálja a Gazprommal kötött szerződését. Leonore Gewessler energiaügyi miniszter nemrégiben ígéretet tett, hogy még az idei országos választások előtt felgyorsítja az orosz szállításoktól való osztrák függőség csökkentését.

Az osztrák háztartások és vállalkozások több mint fél évszázada még a Szovjetunióval megkötött megállapodások alapján jutnak földgázhoz. Az Oroszországból érkező vezetékes gáz olcsóbb, mint a cseppfolyósított földgáz, és a Gazprommal kötött hosszú távú szerződések stabil energiaköltségeket biztosítottak Ausztriában – jegyezte még meg a Bloomberg.

 

OMV E-Control gazprommal kötött orosz gáz Ausztria
Kapcsolódó cikkek