BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meeting, buffett, részvény,

A világ legdrágább részvényének áráért akár egy kastélyt is vehetnénk

Egy cég akkor is lehet jó vétel, ha alacsony áron forognak a részvényei, de akkor is, ha sokat kell kipengetni egy-egy papírért. Mutatjuk, melyek a világ legdrágább részvényei!

Abból önmagában nem sokat tudunk meg egy cégről, hogy milyen árfolyamon kereskednek a részvényeivel, mivel a jövedelmezőséget sok más mutatón keresztül, például az egy részvényre jutó eredmény (EPS), vagy éppen az árfolyam és a nyereség hányadosának (P/E) vizsgálatán keresztül szokás megítélni. A világ legdrágább részvényét viszont ettől függetlenül nehéz lenne nem jó vételként aposztrofálni: ezek a világ legborsosabb áron forgó papírjai!

Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meeting, buffett, részvény,
A világ legdrágább részvényeinek listája nem lehet teljes Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway nélkül / Fotó: AFP

5. Seaboard Corp – 3140 dollár

A Seaboard egy igazán sokszínű vállalat, mely a sertéstenyésztéstől kezdve az árupiaci kereskedelmen túl egészen a tengeri szállítmányozással bezárólag gyakorlatilag mindennel foglalkozik. A három milliárd dolláros piaci kapitalizációjú vállalat részvényeit jelenleg 3140 dolláros árfolyamon lehet felmarkolni, egy részvényre jutó eredményének alakulása alapján azonban nem érdemes: a cég EPS-e ugyanis 39,4 százalékkal csökkent az elmúlt 12 gördülő hónapban, ami sok mindennek mondható, de túlzottan jó jelnek nem.

4. Chipotle – 3170 dollár

A méltán világhírű, mexikói ételeket felszolgáló amerikai étterem 116 ezer munkavállalójával és 87 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a lista negyedik helyére fért fel. P/E-je kifejezetten magas, 67-es, egy olyan skálán, ahol a 20-25 körüli értékelések tekinthetők igazán jónak – egy részvényre jutó eredménye ugyanakkor robusztusan növekszik, az elmúlt 12 hónapban például 26,8 százalékkal 46,9 dollárra bővült a mutató, és az elemzők is vételre ajánlják.

Daily Life In New York
Jól fut a Chipotle szekere / Fotó: NurPhoto via AFP

3. Booking Holdings – 3876 dollár

A világ legnagyobb szállásközvetítője már 12 számjegyű, 131 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, részvényei mégis relatíve olcsóbbnak tekinthetők, mint a Chipotle papírjai – P/E-je ugyanis szintén a kedvező sávon felül, de mindössze 29-en áll, jócskán megelőzve ezzel a mexikói gyorséttermet. Egy részvényre jutó eredménye is fényesen alakul: 

a Booking EPS-e 30,8 százalékkal javult az elmúlt egy évben,

 papíronként 133 dolláros profitot termelt a cég az elmúlt negyedévben.

2. NVR – 7655 dollár

Az NVR 7655 dolláros részvényenkénti ára a lista második helyére repítette a céget. A vállalat az építőiparban tevékenykedik, családi házak és társasházak felhúzása a fő profilja. A cég a toplista többi helyezettjéhez mérten kifejezetten kevés, mindössze 6300 munkavállalóval rendelkezik, részvényeit pedig 

kifejezetten olcsónak tartja a piac, mivel azok 15,9-es P/E mellett forognak. 

A vállalat egy részvénye jutó profitja robusztus 479 dollár volt az előző negyedévben, látványos növekedésről azonban nem beszélhetünk, mivel a mutató mindössze 0,9 százalékkal bővült az időszak során. Ennek ellenére az elemzők egyértelműen vételre ajánlják a cég papírjait, 

1. A legdrágább részvény: Berkshire Hathaway – 615 591 dollár

A lista élén a tőkepiacok legnagyobb varázslójának, Omaha Orákulumának Berkshire Hathaway nevű holdingja áll. Warren Buffett cége az elmúlt 58 évben szinte felfoghatatlan 4 384 758 százalékos hozamot biztosított befektetőinek, megverve ezzel gyakorlatilag minden létező piaci mutatót és befektetési stratégiát egyaránt. A Berkshire 

  • 396 ezer embert foglalkoztat, 
  • 364 milliárd dolláros bevételre tett szert tavaly, 
  • melyből 96 milliárdos profitot gazdálkodott ki.

A történelem legnagyobb befektetőjének cége 883 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, P/E-je mégis mindössze 12-es. 

Egy részvényre 50 818 dolláros eredmény jutott az elmúlt pénzügyi évben, 

ami éves alapon 876 százalékos bővülést jelent ezt a mutatót nézve. A Berkshire portfóliójában biztosítócégektől kezdve energiaipari vállalatokon át még vasúti szállítmányozási cégek is megtalálhatók, arról nem is beszélve, hogy a vállalat jelenleg 189 milliárd dollárnyi készpénzen ül.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.