BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fed: őszi-téli kamatcsökkentési startot jeleznek a jegybankári várakozások

Egyre nő az aggodalom, hogy a túlságosan óvatoskodó Jerome Powell és pilóta csapata puha landolás helyett odaveri az amerikai gazdaságot.

Senkit sem lephetett meg, hogy a Fed változatlanul hagyta a kamatokat, hiszen ez volt a piaci várakozás. Annál érdekesebb, hogy hiába enyhült az árnyomás az amerikai piacon, a jegybankárok kamatvárakozásait tükröző dotplot ábra mediánja olyan, mintha a vártnál magasabb inflációs adat érkezett volna az ülésre. Most Jerome Powell szavajárását elemzi a Wall Street. Feltűnő, hogy 20 alkalommal használta a bizalom szót.  

Powell, Fed,
Powell 20 alkalommal használta a bizalom kifejezést / Fotó: AFP

Márciusban még a legtöbb jegybankár két-három idei kamatvágással számolt, ám az egymást követő kiábrándító inflációs jelentések nyomán áprilisban már azt is kétségbe vonták, hogy lehet-e ebben az évben akár egyetlen kamatvágás is. A szerdai ülés előtt úgy kalkuláltak az elemzők, hogy kedvezőtlen friss inflációs jelentés esetén a tisztviselők legfeljebb egy idei kamatvágást prognosztizálnak, míg ha kedvező adatok érkeznek, akkor szélesebb tábora lehet a két kamatvágás prognózisának. Mivel a Fed júliusban és szeptemberben ismét ülésezik, sok befektető azt feltételezte, hogy ha két kamatvágás lesz a medián-előrejelzés, akkor szeptemberig megkezdődhet a kamatcsökkentés, ám ha a medián csupán egy vágás, akkor az őszi-téli startot jelenthet.  Ahogy Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza fogalmazott:

a medián elég erős jelzést adhat a start időpontjára.

Nos, az inflációs adat a vártnál kedvezőbb lett

Lássuk, mit mutat a dotplot! 

A jegybankárok friss kamatpálya-várakozásait tartalmazó dotplotból az olvasható ki, hogy a 19-ből 15 monetáris tanácstag valóban vár legalább egy vágást az idénre. Részletesen megvizsgálva az adatokat, azt látjuk, hogy a 19 monetáris tanácstagból négyen nem várnak kamatvágást az idén, heten 1 csökkentésre, nyolcan pedig 2 vágásra számítanak. A leggyakoribb várakozás a két kamatvágás. Ami akár nyári-őszi kamatcsökkentésekre is utalhatna. Ám a sorba rendezett számsor mediánja 1, ebből pedig, ha valóban ez lenne az erős jelzés, akkor 

a kamatvágás őszi-téli startja olvasható ki. 

Fed-alapkamat alakulása
Nem változtattak az irányadó rátán

Jobb híján a Powell szavait elemzik a szakértők. A Fed elnök azt mondta a sajtótájékoztatón: 

keresünk valamit, ami bizalmat ad nekünk abban, hogy az infláció fenntarthatóan csökken.

Miközben Powell feltűnően sokszor használta a bizalom szót, az európai és a kanadai jegybankárok már túl vannak az első kamatvágáson. Igaz, Christine Lagarde a kamatcsökkentés ellenére is meglepően és manifeszt módon héja maradt. Míg az amerikai jegybankárok között a héják és a galambok is hallgatnak. Nehéz megítélni, hogy mire készülnek. Pláne azt, hogy mikor?

Powell óvatoskodása, a bízz, de ellenőrizz,

annak kockázatát növeli, hogy addig-addig óvatoskodnak, amikor már késő lesz, s odaverik az amerikai gazdaságot, elvétve a puha landolást.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.