BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Döntött a Fed, marad a szigorú kamatkörnyezet, de Powell szerint már látszik a haladás

Az amerikai jegybank változatlanul az 5,25-5,5 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot a világ legnagyobb gazdaságában. A döntés hátteréről Jerome Powell, a Fed elnöke beszélt.

Az előzetes piaci és elemzői várakozásoknak teljességgel megfelelően az eddigi kifejezetten szigorú, 5,25-5,5 százalékos sávban tartotta az amerikai jegybank (Fed) az irányadó kamat szintjét a világ legnagyobb gazdaságában. A ráta tavaly július óta tartózkodik a jelenlegi, 23 éves csúcsot jelentő magasságában.

Powell, Fed, Amerika, infláció,
Jerome Powell fejti ki a Fed friss kamatdöntésének okait / Fotó: AFP

Változatlanul hagyta a kamatokat a Fed

A döntés közvetlen előzménye, hogy ma délután közzétették az amerikai CPI-inflációs adatokat az amerikai statisztikusok, melyekből kiderült: a pénzromlás piacok által favorizált mutatója az elemzők várakozásainál alacsonyabb értéket mutatott májusban, a 3,4 százalék helyett mindössze 3,3 százalékot, ami ismét a két idei kamatvágás forgatókönyvét erősíti a befektetők körében – ezekre szeptemberben és decemberben kerülhet majd sor.

A Fed friss, irányadó kamatról szóló döntését indokló közleményében kiemelte : a gazdaság továbbra is növekedő pályán van, a munkaerőpiac is feszesnek tűnik, és a munkanélküliség továbbra is alacsony. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy 

az infláció ugyan valóban szelídül, még mindig magas, 

ezért a monetáris tanács hozzátette: addig nem csökkentik majd a kamatok szintjét, amíg nem lesznek biztosak benne, hogy a 2 százalékos pénzromlási céljuk elérhető távolságban van, ennek elérése ugyanis továbbra is a szervezet legfőbb célja jelenleg.

A közleményből kiderül, a Fed döntéshozói szerint a gazdaság kilátásai bizonytalanok, és ugyan a célsáv felé tendál az infláció, a gazdaságot övező kérdőjelek miatt továbbra is nagy az esélye a pénzromlás elharapódzásának, ezért a jövőbeli adatokat továbbra is közelről követi majd a tanács a céljai biztosítása érdekében.

Powell beszéde és a dot plot

A jegybankárok friss kamatpálya-várakozásait tartalmazó dot plotból az olvasható ki, hogy a 19 monetáris tanácstagból négyen nem várnak kamatvágást az idén, heten 1 csökkentésre, nyolcan pedig 2 vágásra számítanak.

Powell beszéde elején leszögezte: a jegybank az elmúlt időszakban egyre nagyobb lépésekkel haladt a céljai felé, de az infláció még mindig magas és a gazdaság még mindig erős, így a kamatvágáshoz még nem állnak rendelkezésre a körülmények. A munkaerőpiac viszont véleményük szerint 

már ott tart, ahol a pandémia előtt volt: feszes, de nem túlfűtött, így a kilátások biztatók.

Powell hangsúlyozta, hogy hihetetlenül fontos a kamatvágás és a monetáris politikai döntések helyes időzítése: ha túl korán vágnak, ismét elszállhat az infláció, de a kései lépés a gazdaság elfojtásához vezethet. A helyes út megtalálása érdekében ezért továbbra is szorosan követik majd a friss gazdasági adatokat.

A dot plottal kapcsolatos újságírói kérdésekre Powell kiemelte: a 19-ből 15 monetáris tanácstag valóban vár legalább egy vágást az idénre, de abban teljes az egyetértés köztük, hogy minden jövőbeli döntést a friss adatok alapján hoznak majd meg, így a jelenlegi ábrának semmilyen ígéret-értéke nincsen.

A piacokon gyakorlatilag semmilyen hatása nem volt sem a döntésnek, sem Powell beszédének: az euró-dollár mozdulatlan maradt, a tőzsdék is oldalaztak egy nagyobb délutáni, de még a döntés előtti rali után, a forint minimálisan, 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Powell hangsúlyozta: kettős mandátumuk – a maximális foglalkoztatottság és az alacsony infláció – munkaerőpiaci oldalán most elég meggyőző a helyzet, a másik oldallal ugyanakkor úgy kell egyensúlyba helyezzék a mérleget, hogy közben nem borítják fel az egyensúlyt sem rövid, sem hosszú távon. A Fed feje ugyanakkor kiemelte: véleményük szerint a kamatkörnyezet jelenleg visszafogja a gazdaságot, tehát aktívan csökkenti az inflációt is, így az irány helyes, csak türelemre van szükség. 

A vezető amerikai jegybankár kiemelte: 

a mai inflációs adat kellemes meglepetést okozott a monetáris politikai szakértőknek,

hozzátéve, hogy ez is mutatja, hogy jó úton járnak – fontos ugyanakkor emlékezni, hogy ez csak egy adat a sokból, így messzire ható következtetéseket nem szabad levonni belőle.

Powell egy újságírói kérdésre, miszerint mit üzen azoknak, akik megszenvedik a magas kamatkörnyezet okozta nehézségeket, azt válaszolta:

ha valakinek a mostani helyzet fájdalmas, sokkal jobban fájna neki, ha magasan maradt volna az infláció.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.