BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négyszáz forint alatti euróval számol idén a K&H elemzője

Év végére a magyar kamatszint 6,25 százalékra csökkenhet, ám az infláció öt százalék körüli szintre gyorsulhat.

A napokban látott forintgyengülés ellenére is a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az euró jegyzése az idén – véli Németh Dávid, a K&H vezető elemzője, aki podcastjában latolgatja, hogy mire lenne szükség Magyarországon, és mi várható Európában.

Illustration Result of the tax estimate, euró, forint
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Egyelőre sok a bizonytalanság abban, hogy az uniós parlamenti választások után merre indul majd az Európai Unió, de azért pár dolog már látszik. Sokan a szélsőjobb jelentős megerősödését várták, az eredményekből ki is derült, hogy növelték a súlyukat, de a jelentős áttörés azért elmaradt. A szekember szerint most 

az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyire föderális úton halad tovább az EU.

Úgy véli, hogy van egy fiskális kérdőjel: mennyire lesznek szigorúak ezen a téren a tagországok? A költségek emelkedő pályán vannak, részben a kamatkiadások miatt, és a társadalom elöregedése szintén tartós teher. Emellett azt is nehéz most megmondani, hogy a zöldpártok és a zöldpolitika mennyire lesz erős a jövőben.

Az sem látszik pontosan, hogy mennyire lesz protekcionista az Európai Unió. Még bizonytalan, hogy a kínai elektromos autókra kivetett ideiglenes büntetővámok után lesz-e még nagyobb szigor, vagy esetleg más területeken is várható-e hasonló intézkedés. Az is növeli a bizonytalanságot, hogy Franciaországban a választási eredmény miatt előrehozott választásokat írtak ki. A befektetők attól tartanak, hogy az új francia kormány többet fog költeni. Emellett kérdéses, hogy milyen lesz a Franciaország és Németország közötti együttműködés, amely alapvetően meghatározhatja az uniós gazdaság teljesítményét.

A magyar kamatpályáról szólva, kiemelte: 

Számítani lehetett arra, hogy a jegybank viszonylag szigorú kommentárt fűz a döntéséhez, abban az értelemben, hogy továbbra is adatvezérelt politikát követ, és figyeli a nemzetközi jegybankok, köztük az Európai Központi Bank és az amerikai Federal Reserve lépéseit. Tehát összességében óvatos lépésekkel halad a monetáris lazítás útján, ez magában foglalja azt is, hogy időnként szünetet tart a kamatvágásokat tekintve.

Németh Dávid úgy látja, hogy a jelenlegi kilátások szerint az év végére a magyar kamatszint 6,25 százalékra csökkenhet. Ezt megerősíti az is, hogy a várakozásaikkal összhangban az MNB a friss inflációs jelentésében a fogyasztói árindexre vonatkozó prognózisát fél százalékponttal lefelé módosította. A K&H elemzői úgy látják, hogy az év végére 5 százalék körüli szintre gyorsulhat az infláció a korábbi 5,5 százalékos várakozásukkal szemben.

A keddi jegybanki döntés után erősödött a magyar deviza, az euró árfolyama ugyanis kedden délután 394 forint környékén is járt. A forintra vonatkozó előrejelzését ismertetve Németh Dávid hozzáfűzte: 

Az alapforgatókönyv alapján továbbra is azt várom, hogy az euró az idén a 385 és 400 forintos sávban marad.

Azért hozzátette: ez akkor érvényes, ha komolyabb gazdasági, nemzetközi vagy geopolitikai sokk nem következik be.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.