Forgóeszközhitel a kkv-szektor szolgálatában

KKV | PR
A kis- és középvállalkozások hitelezésében fontos szerepet tölt be az úgynevezett forgóeszközhitel, sokak számára azonban ismeretlen a kifejezés, illetve a hiteltípus. Tény, hogy ezek a hitelek csak akkor járulhatnak hozzá a kkv-szektor fejlődéséhez, ha a piaci szereplők ismerik őket…

Számos élethelyzetet el tudunk képzelni, amikor egy vállalkozásnak forgóeszközhitelre van szüksége; ha egy nagyobb megbízás saját forrásból történő finanszírozása gondot okoz, ha a vevők hosszabb fizetési határidőt igényelnek… Ezekben a helyzetekben optimális megoldásként szolgálhat a Széchenyi Forgóeszközhitel.

A Széchenyi Kártya Programba tartozó forgóeszközhitel egyik nagy előnye, hogy a kis- és középvállalkozások széles körének elérhető: az egyéni vállalkozások és egyéni cégek számára, illetve azoknak a gazdasági társaságoknak és szövetkezeteknek, amelyek megfelelnek a vonatkozó üzletszabályzatban meghatározott feltételeknek, illetve legalább 1 teljes éves működést képesek felmutatni. Ennél hosszabb működés csak abban az esetben feltétel, ha az igényelt összeg eléri a 25 millió forintot. (Kizáró tényező a lejárt köztartozás, illetve késedelmes hiteltartozás.)

Igényelhető összeg, futamidő és biztosíték

A Széchenyi Kártya Program Forgóeszközhitele 1 millió forinttól 100 000 forintonként emelkedve egészen 100 millióig vehető igénybe, ennek köszönhetően nagyszerűen alakítható a cég finanszírozási igényeihez. Érdemes tudni azt is, hogy egy vállalkozás egyidőben akár több forgóeszközhitelt is törleszthet, de ezek együttes állománya nem haladhatja meg a 100 milliós korlátot.

A konstrukció célja a rugalmasság biztosítása, ezért a hitelt igénylő vállalkozások megválaszthatják a futamidő hosszúságát; a lehetséges futamidő minimum 13, maximum 36 hónap lehet. A törlesztés havi rendszerességgel történik, azonban türelmi idő is igénybe vehető, maximálisan 8 hónapig.

Fotó: PR

A Széchenyi Forgóeszközhitelnél a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását az állami kezességet biztosító úgynevezett garantőr intézmény kezességvállalása is segíti. Társas vállalkozások esetén a legalább 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező magánszemély tulajdonos készfizető kezességvállalása jelenti a további garanciát a folyósító pénzintézet felé, egyéni vállalkozók esetében pedig egy másik magánszemély készfizető kezességvállalása szükséges.

Rulírozó és eseti forgóeszközhitel

A forgóeszközök esetében kétféle megoldással találkozhatunk, úgynevezett rulírozó és eseti forgóeszközhitellel. Rulírozó konstrukció esetén a bank hitelkeretet biztosít a vállalkozás részére, melyet a vállalkozás bármikor törleszthet, és a visszatörlesztett hitelösszeget újra igénybe veheti. A vállalkozás csupán a felhasznált kölcsön után fizet kamatot.

Eseti forgóeszközhitel esetén a bank egy összegben folyósít, a vállalkozás pedig előre lefektetett módon végzi a törlesztést. Ebben az esetben nincs lehetőség a már visszafizetett kölcsön összegének újbóli igénybe vételére. A konstrukciónak köszönhetően a vállalkozás nem feszíti túl a likviditását, viszont a lehívott összeg után kamatot kell fizetni.

Miért jó, ha van forgóeszközhitelünk?

A kkv-szektor számára az előnyös kamatokkal rendelkező hitelek gyakorlatilag nélkülözhetetlenek. A forgóeszközhitellel a vállalkozás olyan vagyonelemeit finanszírozhatjuk, amelyek pénzügyi éven, illetve működési cikluson belül felhasználásra kerülnek. A cél természetesen a gyors megtérülés, illetve a bevételek növelése; amennyiben a vállalkozás rendes ügymenetet folytat, illetve a forgóeszközhitel által biztosított pénzeszközöket megfelelően használja fel, akkor a törlesztőrészletek fizetése törvényszerűen a forgóeszköz-gazdálkodásból történik.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Megugrott a diákmunkát keresők száma az érettségi időszakban

Bár a fesztiválok nem lesznek, továbbra is nagy az érdeklődés a diákmunka iránt.

Messi nem léptette életbe a szerződésében lévő záradékot

Sajtóinformációk szerint az argentin klasszis ezen a nyáron biztosan nem hagyja el a Barcelonát.

A Ryanair ultimátummal zsarolja franciaországi munkavállalóit

A légitársaság franciaországi alkalmazottai szerint a vállalat zsarolja őket: vagy belemennek a fizetéscsökkentésbe vagy elvesztik az állásukat.
Világgazdaság Piactér