Szlovákia néhány nap múlva Olaszország, Belgium és Hollandia útjára lép, igaz, nem a gazdasági fejlettség, hanem csupán az eurócentekben kifejezett árak kerekítése terén. 

30 March 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: 1-cent coins lie in the cash register of a retail store. Inflation, already high, has picked up further in the southwest. The inflation rate in March was 6.3 percent compared to the same month last year, according to the State Statistics Office in Stuttgart. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: MARIJAN MURAT / dpa Picture-Alliance via AFP

Július 1-jétől ugyanis megszűnik az egy- és kétcentesek szerepe, a fizetendő árat a matematikai kerekítés szabályai szerint nullára vagy 5-re kerekítik. Ha például a vásárlás végösszege 4,79 euró lesz, akkor a végösszeget 4,80 euróra kerekítik, ha pedig 4,76 euró, akkor 4,75-ra. Vagyis ha a végösszeg egyre, kettőre, nyolcra vagy kilencre végződik, akkor nullára kerekítik, ha háromra, négyre, hatra vagy hétre, akkor ötre. A pénzügyminisztérium szerint a legkisebb fizetőeszközök kivonása könnyebbséget jelent a társaságok, a kereskedők számára, az apró kezelése szó szerint többletkiadással járt, ráadásul az egy- és kétcentesek gyártása is ráfizetéses. Az egy- és kétcentesek egyébként a jövőben is érvényes fizetőeszköznek számítanak majd. A kerekítés csak a készpénzben történő fizetésre vonatkozik, átutalásokra nem.